Kaip rašoma pranešime, pagrindinė kainos pokyčio priežastis – skirtumas tarp pagaminto ir realizuoto šilumos kiekio, fiksuoto bazinėje kainoje, bei ataskaitiniu laikotarpiu faktiškai pagaminto ir realizuoto didesnio šilumos kiekio. Taip pat kainos pokytį lėmė ir perskaičiavimas dėl nesusigrąžintų patirtų apyvartinių taršos leidimų sąnaudų, kurios nebuvo įskaitytos dabartinėje galiojančioje bazinėje šilumos kainoje, bei dėl šilumos kainoje įskaitytų sąnaudų kurui bei šilumai įsigyti ir faktiškai patirtų sąnaudų skirtumo, susidariusio 2017 m. kovo 30 d. – 2018 m. gruodžio 31 d. laikotarpiu, bazinėje šilumos kainoje atsiranda papildoma dedamoji, kuri yra 0,05 ct/kWh.

Bazinė šilumos kaina susideda iš pastoviosios ir kintamosios dedamųjų. Šiuo metu VŠT bazinės šilumos kainos pastovioji dalis yra 1,07 ct/kWh. Iš to skaičiaus 0,33 ct/kWh sudaro personalo sąnaudos, 0,25 ct/kWh – nusidėvėjimo (amortizacijos) sąnaudos, 0,16 ct/kWh – investicinė grąža, 0,15 ct/kWh – einamojo remonto sąnaudos ir 0,18 ct/kWh – kitos sąnaudos. Kintama dedamoji priklauso didžiąja dalimi nuo atitinkamo mėnesio kuro kainos. Birželio mėnesį kintamoji dedamoji sudaro 2,11 ct/kWh.

Šių metų birželio mėnesį centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Vilniaus mieste – 3,47 ct/kWh (su 9 proc. PVM).

Paskutinį kartą bazinė šilumos kaina Vilniaus miestui buvo nustatyta 2017 m. balandžio mėnesį ir įsigaliojo nuo tų pačių metų birželio 1 d.

Jau anksčiau pranešta, kad „Kauno energija“ skelbė nuo šildymo sezono pradžios taip pat mažinsianti šilumos kainą. Skelbta, kad „Kauno energija“ dar 2019 metų pabaigoje kreipėsi į VERT su prašymu perskaičiuoti bazinę šilumos kainą, tačiau, nelaukdama VERT sprendimo, vartotojams papildomai mažins šilumos kainą pradedant nuo ateinančio šildymo sezono.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją