„Elektros tarifas buitiniams vartotojams mažėja 8 proc., iki 1,2 cento už kilovatvalandę. Tai, priklausomai nuo vartojimo, pavyzdžiui, vartojant 100 kilovatvalandžių, leistų sutaupyti apie 10 eurų per pusmetį.

Jei naudojama šildymui arba karštam vandeniui, sutaupymas galėtų būti ir apie 50 eurų per mėnesį“, – antradienį laidoje „Delfi 11“ sakė ji.

Dujų tarifai buitiniams vartotojams mažėja 15–23 proc., arba 8 centais už kubinį metrą, sakė I. Žilienė.

„Tarifo pastovioji dalis nekinta. Vartotojams, kurie dujas vartoja maistui ruošti, tarifas mažėtų iki 47 centų už kubinį metrą. Sutaupymai siekia apie 5–6 eurus per pusmetį, nes vartojimas yra nedidelis“, – sakė ji.

Kiek daugiau sutaupyti gali vartojantys daugiau.

„Kalbant apie vartotojus, kurie naudoja dujas šildymui arba kitoms reikmėms, suvartoja daugiau nei 300 kubinių metrų per metus, tarifas mažėtų iki 28 centų už kubinį metrą. Čia sutaupymas siektų 50–60 eurų per pusmetį“, – sakė VERT pirmininkė.

Inga Žilienė

Ji taip pat paaiškino, kad pagrindinis elektros kainų mažėjimo priežastis – sumažėjusios elektros kainos „Nord Pool Spot“ biržoje.

„Dėl dujų taip pat – pagrindinė kainų mažėjimo priežastis yra žaliavos kainų mažėjimas“, – sakė I. Žilienė.

Sumažėjimas laikinas

SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas pastebėjo, kad elektros ir dujų išlaidos sudaro apie 3 proc. vidutinio vartojimo krepšelio.

„Vieniems daug, kitiems mažai, – svarstė jis. – Bendrai, nuo liepos 1 mažėjanti šių resursų kaina šalyje infliaciją sumažins maždaug 0,3 proc. punkto. Vis tiek tai yra žmonėms pinigai į kišenę, o ne iš jos.“

Ekonomistas pastebėjo, kad 10 eurų už elektrą arba 6 eurai už dujas didina gyventojų vartojimą kitose srityse, o tai gerai vartojimui iš koronaviruso krizės lipančiai ekonomikai.

Jis taip pat sakė, kad kitais metais kainos tikriausiai bus didesnės.

„Galime padėkoti koronavirusui, nes dėl pandemijos sukelto ekonomikos nuosmukio elektros suvartojimas visame regione yra labai sumažėjęs. Kai sumažėja paklausa – elektros kainos krenta“, – sakė T. Povilauskas.

Tadas Povilauskas

Savo ruožtu I. Žilienė nesiryžo prognozuoti kainų ateityje.

„Kai nustatysime naujus tarifus lapkritį, jie galios nuo kitų metų sausio 1 dienos. Vertinsime 12 mėnesių faktą. Kiek didės, o gal mažės – sunku pasakyti. Galbūt išliks tame pačiame lygyje“, – sakė ji.

VERT pirmininkė taip pat pabrėžė, kad taryba veikia nepriklausomai nuo politinių jėgų. „Sąnaudas vertiname objektyviai“, – sakė I. Žilienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (309)