„Buvo iškelta Astravo atominės elektrinės tema. Visų pirma, branduolinė sauga yra labai didelis mūsų prioritetas. Kadangi Baltarusija yra tiesioginė kaimynė, ji turi užtikrinti aukščiausius įmanomus saugos standartus.

Mes palaikome ryšius su Baltarusijos valdžios institucijomis ir iš tikrųjų, jūs žinote, kad buvo pareikštas reikalavimas įgyvendinti ekspertų rekomendacijas. Taigi šiandien Baltarusija pareiškė, kad jie yra pasirengę atlikti streso (stress – angl.) testą ir, kad rudenį turėtų būti surengta aukšto lygio konferencija šia tema. Taigi, tai yra žingsnis į priekį, tikrai ne diskusijų pabaiga. Mes nesame tame taške, kur norėtume būti. Bet tai yra šiandienos naujiena“, – teigė U. von der Leyen.

Kaip rašo BNS, Baltarusijos vyriausybės vadovas Romanas Golovčenka pranešė, kad Minskas sutinka peržiūrėti nacionalinį veiksmų planą, sudarytą pagal AE streso testų rezultatus, praneša Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Mes esame pasirengę konstruktyviam bendradarbiavimui su ES šioje srityje. Baltarusija neturi ko slėpti. Šiame kontekste mes esame įsipareigoję laikytis visų dokumentų dėl branduolinės saugos. Mes informavome savo Europos partnerius, kad iš esmės sutinkame su nacionalinio veiksmų plano, pagrįsto AE streso testų rezultatais, peržiūra“, – po Rytų partnerystės šalių lyderių vaizdo konferencijos sakė R. Golovčenka.

R. Golovchenkos pareiškimą išplatino Baltarusijos vyriausybės spaudos tarnyba.

Astravo AE streso testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo Rusijos „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“. Jų rezultatus vertinusi Europos Komisijos ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) sudaryta tarptautinių ekspertų darbo grupė 2018 metų liepą paskelbtoje ataskaitoje atskleidė nemažai projekto trūkumų.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas birželį išreiškė viltį, kad EK priims politinius sprendimus dėl Astravo AE elektrinės. Pasak ministro, Europos Sąjungos įsitraukimo techniniu lygiu nebeužtenka. Jis pažymėjo, kad streso testų reikalavimai iki šiol nėra įgyvendinti.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas birželį išreiškė viltį, kad EK priims politinius sprendimus dėl Astravo AE elektrinės. Pasak ministro, Europos Sąjungos įsitraukimo techniniu lygiu nebeužtenka. Jis pažymėjo, kad streso testų reikalavimai iki šiol nėra įgyvendinti. Kaip BNS rašė anksčiau, Lietuvos kritikuojama Baltarusijos Astravo AE gali pradėti veikti rugpjūtį, teigė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. L. Linkevičiaus teigimu, birželio 19 dieną Vadovų taryboje prezidentas Gitanas Nausėda kels Astravo jėgainės klausimus. Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos jėgainės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas neigia Vilniaus kritiką dėl jėgainės nesaugumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)