„Prielaidas reikia daryti, kad ji gali pradėti veikti rugpjūtį“, – ketvirtadienį Seimo liberalsąjūdiečių frakcijoje teigė ministras.

L. Linkevičiaus teigimu, birželio 19 dieną Vadovų taryboje prezidentas Gitanas Nausėda kels Astravo jėgainės klausimus.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos jėgainės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas neigia Vilniaus kritiką dėl jėgainės nesaugumo.

Lietuva siekia įtikinti Estiją ir Latviją boikotuoti Astravo atominės elektrinės pagamintą elektrą – abi šalys palaiko Lietuvos siekį, bet pačios, ypač Latvija, nenori prisiimti įsipareigojimo nepirkti baltarusiškos elektros po to, kai pradės veikti Astravo AE.

L. Linkevičiaus teigimu, tarp susitarimas tarp Baltijos šalių dėl Astravo AE pagamintos elektros pirkimo svarbus „sinchronizacijos kontekste“.

„Visa tai svarbu ir sinchronizacijos kontekste, turėti tokį susitarimą“, – tvirtino L. Linkevičius.

Vyriausybė praėjusią savaitę aptarė siūlymą dėl Baltijos šalių bendro susitarimo prekiaujant elektra su trečiosiomis šalimis, tačiau jokie sprendimai nebuvo priimti.

Energetikos ministerijos parengtas Baltijos šalių susitarimo projektas dėl Astrave pagamintos elektros energijos patekimo į Baltijos šalių rinkas neįpareigoja Latvijos ir Estijos nepirkti elektros iš Astravo AE.

Jį sukritikavo L. Linkevičius, sakęs, kad susitarimas neatitinka Lietuvos interesų. Susitarimą gina Energetikos ministerija ir prezidentūra.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)