Tai BNS patvirtino valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“. Naftą gabena krovinių vežimo bendrovė „LG Cargo“.

„Pirmasis sąstatas iš Klaipėdos su nafta išvyko šiąnakt, 1 val. 5 min. Visą kiekį į Baltarusiją planuojame pervežti per 10 dienų, iš viso tam bus suformuoti 22-23 sąstatai. Kas parą keliaus vidutiniškai po 120 cisternų, arba daugiau nei po 7 tūkst. tonų naftos“, – BNS komentavo „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Martynas Burba.

Į Klaipėdą penktadienio vakarą iš JAV Teksaso valstijos Bomonto uosto atplaukė tanklaivis „NS Captain“. „Klaipėdos nafta“ pranešė, kad jis atgabeno 77 tūkst. tonų žaliavinės naftos. Pasak bendrovės, tai yra pirmasis jos istorijoje naftos krovinys iš JAV.

Amerikos ambasada Lietuvoje šeštadienį pažymėjo, kad šis „konkurencingas sandoris“, įgyvendinamas energetikos išteklių tiekėjos „United Energy Trading“ kartu su amerikiečių bendrove „Getka“ bei jos partnere Lenkijoje „UNIMOT“, stiprina Baltarusijos savarankiškumą ir nepriklausomybę.

„Iš Jungtinių Valstijų, bendradarbiaujant JAV ir Lenkijos bendrovėms, ši nafta Lietuvos bendrovių bus gabenama į Baltarusiją, kur, galiausiai, prisidės prie baltarusių gerovės“, – pranešime cituojamas savaitgalį Klaipėdos uoste lankęsis JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas.

Anksčiau, gegužės 12-ąją, į Klaipėdą atplaukė septintas šiemet tanklaivis su Baltarusijai skirta nafta – 87 tūkst. tonų naftos krovinys atgabentas iš Saudo Arabijos, o įsigytas iš bendrovės „Saudi Aramco“.

Taip pat šiemet Klaipėdos uoste buvo perkraunama tanklaiviais atgabenta norvegiška ir rusiška nafta.

Rusijai šių metų pradžioje sumažinus naftos tiekimą vamzdynais Baltarusijos perdirbimo gamykloms, prezidentas Aleksandras Lukašenka nurodė skubiai ieškoti alternatyvių tiekėjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)