Jo teigimu, konservatorių reiškiama kritika, esą Lietuva išduoda savo interesus, tėra veidmainiavimas.

„Susitarimu latviai ir estai neprieštarauja, kad mes nepirktume elektros, o mes neprieštaraujame, kad jie pirktų. Ši schema Lietuvą nuskriaus dukart. Ne tik negausime jokių pajamų už elektros tranzitą mūsų laidais, bet ir mokėsim daugiau, kai pirksim tą pačią elektrą iš tarpininkų biržoje, kurie lengvai popieriuose ją pavers tiesiog rusiška, kurios importas į šalį pastaruosius kelis metus ir taip auga“, – teigia G. Paluckas.

Politikas pranešime spaudai taip pat pažymi, kad Lietuva baltarusišką elektrą perka ir dabar, be to, pastebi jis, prekyba kasmet auga.

„Kitoje kadencijoje šis Astravo „blokados“ farsas turės būti užbaigtas, nes jis nepasiekė jokių tikslų – elektrinė stovi, pradeda veikti, o Lietuva dėl politinių motyvų atsisako galimybės įsigyti galimai pigesnės elektros savo žmonėms ir verslams“, – atkreipia dėmesį G. Paluckas.

Pasak socialdemokratų lyderio, atominės elektrinės Astrave statybai reikėjo priešintis jos statybų pradžioje, o konservatorių reiškiamą kritiką, esą Lietuva išduoda savo interesus, jis vadina „veidmainiška“.

„Konservatorių nuolatiniai žmonių gąsdinimai dėl atominės šiuo neramiu metu kelia tik įtampą. Jie vis prekiauja baime, šiurpina tariamomis grėsmėmis, nors, kai patys buvo valdžioje, Lietuvos pašonėje ir iškilo ta elektrinė“, – pabrėžė G. Paluckas.

Jo teigimu, jei su Baltarusija būtų bendradarbiaujama glaudžiau, galbūt elektrinė stovėtų kitur arba jos nebūtų buvę.

„Konservatorių nuolatinė kritika prezidentui dėl platesnio dialogo su Baltarusija man atrodo veidmainiška ir neatsakinga. Prezidentas ėmėsi sunkaus diplomatinio uždavinio – dialogo su Baltarusija, kurio konservatoriai, būdami valdžioje, kaip įmanydami vengė. Dabar jie vėl siūlo daryti tą patį – užsibarikaduoti“, – tvirtina G. Paluckas.

„Mūsų nacionalinis interesas yra žinoti, kas dedasi šalia Vilniaus, kuris patenka į Astravo atominės elektrinės evakuacijos zoną. Taigi buką ir aklą stručio politiką Baltarusijos atžvilgiu seniai metas persvarstyti“, – pridūrė LSDP pirmininkas.

ELTA primena, kad energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį konservatorių frakcijos posėdyje aiškinosi dėl planuojamo Vyriausybei teikti susitarimo tarp Baltijos šalių, kuris, anot opozicijos, atvertų kelią Astravo AE elektros prekybai Baltijos šalyse bei grubiai pažeistų šiuo metu Lietuvoje galiojančius „anti-astravinius“ įstatymus.

Ž. Vaičiūnas žurnalistams sakė, kad šis susitarimas leidžia įgyvendinti „anti-Astravo“ įstatymą.

„Pirmasis tikslas, kuris yra keliamas, turėti su Latvija ir Estija bendrą poziciją dėl elektros pirkimo-nepirkimo, apmokestinimo iš trečiųjų šalių. (...) Šis susitarimas taip pat mažina srautus ir leidžia nenaudoti Lietuvos-Baltarusijos infrastruktūros prekybai. Jeigu tokio susitarimo nėra, mūsų galimybės kontroliuoti srautus bus tikrai labai ribotos. Bus tam tikrų instrumentų, kalbame apie alternatyvius variantus, juos taip pat rengiame, bet jie bus žymiai mažesni nei su šiuo susitarimu“, – sakė energetikos ministras.