Lietuvos Aukščiausiasis Teismas gegužės 7 dieną atsisakė priimti „Gomeltransneft Družba“ skundą, kurio Baltarusijos įmonė skundė jai nepalankias Šiaulių apygardos teismo ir Apeliacinio teismo nutartis.

„Kasacinio skundo argumentais nepagrindžiama, kad apeliacinės instancijos teismas netinkamai aiškino, taikė ir pažeidė skunde nurodytas materialiosios ir proceso teisės normas, nukrypo nuo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo suformuotos teisės taikymo ir aiškinimo praktikos, ir kad šis pažeidimas galėjo turėti įtakos neteisėtai teismo nutarčiai priimti“, – rašoma LAT nutartyje.

Apeliacinis teismas šiemet kovą atsisakė tenkinti Baltarusijos bendrovės reikalavimus ir paliko galioti Šiaulių apygardos teismas 2018-ųjų kovo nutartį, kuria „Gomeltransneft Družba“ ieškinys atmestas. Anot Apeliacinio tesimo, Lietuvos teritorijoje esančiai magistralinio naftotiekio daliai perėjus Lietuvos nuosavybei toks pat teisinis likimas ištiko ir ten buvusią technologinę naftą.

Lietuvos žiniasklaida 2015 metais rašė, kad „Orlen Lietuva“, aplinkosaugos tikslais taisydama neveikiantį „Družbos“ vamzdyną, išpumpavo ten buvusią naftą ir tai turėjo teigiamą vienkartinį poveikį gamyklos veiklos rezultatams.

Rusija „Družbos“ naftotiekį uždarė 2006 metų liepą, iš karto po to, kai Mažeikių naftos perdirbimo gamykla buvo parduota Lenkijos „Orlen“. Toks sprendimas buvo motyvuojamas tuo, kad naftotiekį reikia remontuoti, tačiau Lietuvoje neabejota, kad tai buvo politinis sprendimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)