„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) turės kiekvieną individualiai informuoti, ar jam jau atėjo laikas rinktis. Šiai dienai tie, kurie sumoka apie 40 eurų ir daugiau per mėnesį, greičiausiai turės rinktis pirmame etape. Sumokantys iki 10 eurų – greičiausiai rinksis paskutiniame etape“, – pirmadienį laidoje „Delfi 11“ sakė jis.

Pagal Seimo priimtą tvarką, iš viso nusimato trys etapai – pirmaisiais metais tiekėją pasirinkti galės didžiausi vartotojai, antraisiais vartojantys daugiau nei 1 tūkst. kilovatvalandžių (Kwh) per metus, o 2023 metais ir visi likę gyventojai.

„Bus stengiamasi vartotojams patraukliai pateikti visą informaciją. Vartotojas galės nesutikti, kad jo vartojimo duomenys būtų pateikti visiems tiekėjams. Visi tiekėjai galės tam vienam vartotojui pateikti savo pasiūlymus.

Paskutinį metų ketvirtį vartotojas gaus 5 ar 7, ar 10 pasiūlymų iš skirtingų tiekėjų ir galės iš jų rinktis. Reikės vienintelio pasirinkimo – kurį tiekėją jis renkasi. Daug didesnė našta yra tiekėjams ir skirstymo operatoriui, o vartotojui yra tik palyginimo našta“, – kalbėjo E. Purlys.

Egidijus Purlys

Jis dar sakė, kad kiekvienas vartotojas yra laisvas pasirinkti individualiai.

„Nieko derinti nereikia. Išskyrus paskutiniame etape galbūt reiks pasirinkti lifto ar bendro koridoriaus apšvietimui elektros energijos tiekėją. Jei vartojame bute, name, sode ir pan., tada kiekvienas vartotojas sprendžia individualiai“, – sakė E. Purlys.

Viceministras pridūrė, jog nepasirinkus tiekėjo, numatyta, kad elektrą tiektų garantinis tiekėjas.

„Šiuo atveju skirstomųjų tinklų operatorius ESO. Negali būti taip, kad vartotojas negautų elektros energijos.

Tam, kad būtų padengta garantinio tiekimo kaina, numatyta atskira kainodara, kuri koreliuoja su realiomis sąnaudomis. Nepriklausomi tiekėjai, pasiūlydami individualius planus, gali tai padaryti patraukliau.

Garantinis tiekėjas turės vieną planą visiems, nepriklausomai nuo to, kaip jie vartoja, kokiu metu ir pan.“ – sakė E. Purlys.

Savo noru galima jau šiandien

Laidoje taip pat dalyvavęs įmonės „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna pastebėjo, kad rinktis tiekėją galima ir anksčiau nei numatyta liberalizacijos bangose.

„Įstatymas apibrėžia, kuomet bus nutrauktas kainos reguliavimas kai kuriems segmentams. Tuo metu, ar klientas vartoja 20 MW, ar 5 MW, ar 1 MW per metus, rinktis tiekėją klientai gali jau dabar ir šiandien.

Mes šiandien jau turime daugiau nei 400 klientų, kurie yra iš įvairių grupių“, – sakė jis.

Komentuodamas tai, ką ketina pasiūlyti, V. Koryzna sakė, kad labai svarbų vaidmenį atliks diegiami išmanieji skaitikliai.

„Su jais atsiras visiškai naujos galimybės pateikti naujus produktus. Labiausiai konkurencingose Europos rinkose, kur namų rinka liberalizuota jau 20 metų, yra iki 14 skirtingų elektros energijos produktų.

Vieni jų yra apie fiksuotą kainą, kintamą valandinę kainą, kiti surišti su atsinaujinančios kilmės šaltiniais, kiti – su papildomomis finansinėmis vertėmis, gaunant nuolaidas, priklausomai nuo to, kas vartotojui aktualu.

Vytenis Koryzna

Manau, kad mes rinkai pasiūlysime produktus, susijusius su mūsų turimais atsinaujinančios energijos generavimo pajėgumais. „Eesti Energia“ kartu su „Enefit Green“ yra didžiausias vėjo parkų turėtojas Baltijos šalyse.

Labai svarbus yra buitinio vartotojo įtraukimas į atsinaujinančios energijos vystymą. Vartotojas, prisidėjęs prie vėjo parko, galės tiesiogiai prisidėti prie tolesnės plėtros“, – sakė V. Koryzna.

Šiuo metu beveik visi buitiniai vartotojai elektrą perka naudodamiesi visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ paslaugomis. Lietuvoje elektrą buitiniams vartotojams taip pat teikia įmonė „Elektrum Lietuva“.

V. Koryzna prognozavo, kad ateityje tiekėjų bus daugiau.

„Manau, kad Lietuvoje pamatysime daug įdomybių. Pavyzdžiui, Estijoje turime degalinių tinklą, kuris dalyvauja elektros energijos tiekime vartotojams. Latvijoje turime komunikacijų kompanijos dalyvavimą tiekime.

Neabejoju, kad ir Lietuvoje turėsime visiškai netikėtų žaidėjų, kurie turi klientų bazę, kurie norės apjungti skirtingas paslaugas ir atnešti papildomų sinergijų vartotojui“, – sakė jis.

Virgilijus Poderys

Įspėja apie rinkodarą

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys pastebėjo, kad netrukus energijos tiekėjai taps ir rinkodaros bendrovėmis.

„Jie pardavinės paslaugų paketus, o bendra praktika rodo, kad kuo daugiau paslaugų yra viename pakete, tuo klientui sunkiau susiorientuoti. Šioje vietoje slypi pavojai.

Dažnai tiekėjai tuo piktnaudžiauja. Žmonės dažnai permoka už vieną ar kitą, nes negali išskaidyti ir įvertinti.

Jei klientas gaus 20 planų, paprastas žmogus, neužsiimantis energetika, negalės susiorientuoti, kas jam tinka, o kas ne. Tam reikia skaičiuoklės, kaip daug kur yra“, – sakė Seimo narys.

Jurgis Razma

Seimo Ekonomikos komiteto narys Jurgis Razma pasakojo, kad šie klausimai parlamente svarstyti labai atidžiai.

„Pasistengta visas svarbias aplinkybes apgalvoti ir išspręsti. Vartotojų skaidymas į kelias grupes leidžia pažiūrėti ir pagalvoti, kaip vyksta visas procesas. Yra galimybė reaguoti dar labiau nutolinant paskutinę grupę“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (325)