Ministerijos pranešime spaudai akcentuojama, kad kuras atgabentas, neatsižvelgiant į tai, kad vis dar nėra pasirašytas susitarimas tarp Lietuvos ir Baltarusijos atsakingų institucijų dėl ankstyvojo pranešimo apie branduolinę avariją.

„TATENA buvome informuoti, kad branduolinis kuras, skirtas Astrave statomos branduolinės elektrinės pirmajam blokui, jau yra atvežtas. Tačiau Baltarusija dar nėra pasirašiusi dvišalio susitarimo dėl išankstinio pranešimo apie branduolinę avariją. Tokia situacija yra nepriimtina, ir tai netoleruotina praktika, kadangi kalbame apie valstybių ir žmonių saugumą“, – pranešime cituojamas Ž. Vaičiūnas.

TATENA generaliniam direktoriui Rafaeliui Grossi adresuotame laiške pabrėžiama, kad Baltarusijoje yra atliktos kelios TATENA misijos, kurių ataskaitose ekspertai pateikė rekomendacijas dėl trūkumų užtikrinant Baltarusijos branduolinės elektrinės (BE) branduolinę saugą.

Misijų, atliktų praėjusių metų rugpjūtį ir šių metų vasarį, ataskaitos iki šiol nėra viešai skelbiamos, taip pat neskelbiamos ir šių misijų rekomendacijų įgyvendinimo ataskaitos. Tai, kad Baltarusija atsisako jas viešinti, trukdo skaidriam TATENA misijų ir jų rezultatų įvertinimui.

Laiške teigiama, kad pasitikėjimas branduoline energija ir TATENA, kaip organizacija, šiuo metu išskirtinai priklauso nuo pačios TATENA veiksmų ir tinkamo reagavimo į netoleruotiną situaciją Baltarusijoje.

Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Jėgainę sudarys du 1200 MW galios blokai, primena ELTA.