Energetikos ministerija įstatymo projekte pažymi, kad galimybė rinktis iš skirtingų tiekėjų ir juos keisti vartotojams sudarys sąlygas įsigyti elektros energiją iš tinkamiausią elektros rinkos kainą galinčių pasiūlyti tiekėjų.

Parlamentaras Virgilijus Poderys komitete atkreipė dėmesį, kad gyventojai nebeturės fiksuoto elektros kainos tarifo, o liberalizavus rinką gali staiga pakilti elektros kainos.

„Reikia būti atviriems patiems sau ir pasakyti, kokios yra rizikos, kai bus liberalizuota rinka. Gyventojai nebeturės fiksuoto tarifo, bus daug tiekėjų ir jie privalės rinktis iš tiekėjų, kurie siūlys mažesnį tarifą ar kitas geresnes sąlygas. Kitaip sakant, gyventojai bus išeksponuoti į rinką ir tai vyks per tris etapus. Tai vyks priverstine tvarka, tą reikia suvokti.

Kitas dalykas, labai svarbu, kad nepasikartotų situacija, kuri buvo kai kuriose šalyse, kad liberalizuojant mažmeninę rinką su gyventojais dėl to neiššoktų kainos, nes gali būti sukompromituota ši reforma. Bet aš tikiu, ir ministerija mus patikino, ir kainų reguliuotojas, kad imamasi priemonių, kad to neįvyktų. Yra rizika, kad trumpam laikui gali šokti kaina“, – komitete teigė V. Poderys.

Seimo narys Dainius Kreivys sakė, kad socialiai pažeidžiamiausiems žmonės bus užtikrintas garantinis tiekėjas – juo liks Energijos skirstymo operatorius (ESO).

„Reguliavimas vyks trimis etapais, po kiekvieno matysime, kokia situacija klostosi. Pirmiausia išeis į pirmą etapą daugiausia vartojantys, turtingesni žmonės. Natūralu, kad daugiau vartoja tie, kurie turi didesnes pajamas. Tai mes matysime, kaip su ta grupe vyksta, po to pereisime prie antro ir trečio etapo“, – teigė D. Kreivys.

„Šitas sektorius pas mus ilgai buvo nesutvarkytas, mes vieni paskutinių mohikanų Europoje su šiuo klausimu, tai reikia jį pabaigti“, – pridūrė jis.

Įstatymu siūloma numatyti, kad rinkos elektros energijos mažmeninės rinkos liberalizavimas vyks keliais etapais pagal visuomeninio tiekimo vartotojų grupes (priklausomai nuo faktinio elektros energijos metinio suvartojimo vartotojo objekte) laikotarpiu nuo 2021 iki 2023 metų.

Tam tikros grupės vartotojams, kuriems elektros energija visuomeninio tiekėjo jam išduotoje licencijoje nustatytoje teritorijoje tiekiama visuomenine kaina, visuomeninis elektros energijos tiekimas privalės būti nutrauktas toliau nurodytais terminais ir tokie visuomeninio tiekėjo vartotojai turės pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, o jo nepasirinkus, elektros energijos tiekimas tokiems vartotojams bus užtikrinamas garantinio elektros energijos tiekėjo taikant garantinio tiekimo kainą.

Vartotojams, kurie iki visuomeninio elektros energijos tiekimo nutraukimo pirmiau nurodytais terminais nebus pasirinkę nepriklausomo tiekėjo, elektros energijos tiekimas bus užtikrinamas garantiniu tiekimu, kurio kaina būtų didesnė.

Planuojama, kad iki trečiojo elektros energijos mažmeninės rinkos liberalizavimo etapo konkurencija mažmeninėje elektros energijos rinkoje bus efektyvi, o nepriklausomi elektros energijos tiekėjai bus visiškai pasirengę veikti efektyviai bei kokybiškai, todėl galės užtikrinti elektros energijos tiekimą visiems vartotojams konkurencingomis ir vartotojų poreikius atitinkančiomis elektros energijos kainomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)