VERT pranešė suderinusi elektros perdavimo įmonės „Litgrid“ investicijas. Bendra antrojo etapo vertė – kartu su Latvijos, Estijos ir Lenkijos dalimi – yra apie 1,22 mlrd. eurų. Iš jų Lenkijai teks beveik 536 mln. eurų, Estijai – apie 111 mln. eurų, Latvijai – 100 mln. eurų.

Šiame etape didžiausių lėšų pareikalaus jūrinė jungtis su Lenkija „Harmony Link“ ir sinchroniniai kompensatoriai kiekvienoje iš Baltijos šalių. Iki 700 megavatų nuolatinės srovės jūrinė jungtis turėtų būti tiesiama 2021-2025 metais.

Dėl sinchronizavimo projekto antrojo etapo kaštų ir naudos analizės bendrą sprendimą iki šio mėnesio pabaigos turės pasirašyti visos keturių šalių energetikos reguliavimo institucijos.

Perdavimo sistemos operatoriai iki gegužės 27 dienos turėtų pateikti paraišką Europos Komisijai dėl finansavimo pagal Europos infrastruktūros tinklų priemonę (angl. Connecting Europe Facility, CEF).

Pirmajam darbų etapui, kurio metu yra modernizuojamos ir stiprinamos Baltijos šalių perdavimo sistemos, Europos Sąjunga pernai kovą skyrė maksimalų galimą 75 proc. finansavimą: trims Baltijos šalims iš viso skirta 323 mln. eurų, iš šios sumos 125 mln. eurų – Lietuvos elektros energetikos sistemai.

Bendra trimis etapais įgyvendinamo sinchronizavimo projekto vertė yra 1,6 mlrd. eurų.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu BRELL (Baltarusija, Rusija, Estija, Lietuva, Latvija) žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Iki 2025 metų jos siekia sinchronizuoti tinklus su žemynine Europa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)