Verslo leidiniui „The Financial Times“ duotame interviu Saudo Arabijos energetikos ministras princas Abdulazizas bin Salmanas priminė, kad, atsižvelgiant į praėjusį savaitgalį pasiektą susitarimą, naftos gavybos mažinimas, atsižvelgiant į JAV ir kitus naujus rinkos dalyvius, galėtų sudaryti apie 20 mln. barelių naftos per parą ar net daugiau.

Visgi ministras pareiškė: „Jei kainos išliks 35–40 JAV dolerių už barelį lygyje, nenustebsiu, jei natūralus gavybos sumažėjimas per artimiausius kelis mėnesius bus dar didesnis“.

Atsakydamas į klausimą apie įvykius prieš mėnesį, kai po netikėto OPEC+ sandorio žlugimo Rijadas paskelbė apie staigų gavybos padidinimą ir pirkėjams pasiūlė neregėtas nuolaidas, taip pradėdamas „kainų karą“, ministras tai pavadino „nepageidaujamu pasitraukimu“ iš kolektyvinių koordinavimo sutarčių strategijos.

Ministras pridūrė, jog Saudo Arabija buvo priversta imtis tokių žingsnių, kad sukurtų finansinę pagalvę ir kad tai nebuvo „sadistinio siekio sužlugdyti konkurenciją“ apraiška.

„Mums, kaip ilgalaikiam gamintojui, rūpi klestinti pasaulio ekonomika, sukurianti klestintį paklausos lygį. Mes nedalyvaujame nulinės sumos žaidimuose“, – pabrėžė Abdulazizas bin Salmanas.

Kalbėdamas apie santykius su Maskva po kovo pradžioje žlugusio daugiau nei trejus metus egzistavusio pasaulinės rinkos reguliavimo institucijų tandemo, ministras pajuokavo: „Mums kol kas nereikia skyrybų advokato“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)