„Šiuo metu – ryški energijos išteklių, taip pat ir gamtinių dujų, kainų mažėjimo dinamika. Tokiomis aplinkybėmis Baltarusija pasiūlė „Gazprom“ apsvarstyti galimybės sumažinti dujų kainą 2020 metams“, – sakė Viktoras Karankevičius.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka prieš savaitę pareiškė, jog dabartinėmis sąlygomis rusiškos dujos jo valstybei turėtų kainuoti nei 127 JAV dolerius, kaip yra dabar, o 40-45 dolerius už tūkstantį kubinių metrų.

V. Karankevičius sakė, jog koncernui „Gazprom“ taip pat išreikštas Baltarusijos noras dalį iš Rusijos importuojamų dujų pirkti ne pagal ilgalaikę tiekimo sutartį, o biržinės prekybos platformose.

„Kaip vienas iš (kainų – red.) peržiūros mechanizmų pasiūlyta galimybė nusipirkti tam tikrus dujų kiekius biržinės prekybos platformose konkurencingomis kainomis“, – pranešė Baltarusijos energetikos ministras.

„Tokio mechanizmo įgyvendinimo sąlygos bus artėjančių derybų su Rusija tema“, – pridūrė jis.

Po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Baltarusija rusiška dujas gauna tik pagal ilgalaikes tiekimo sutartis, kurių pasirašymui ar pratęsimui prireikia derybų aukščiausiu lygiu, kurių sėkmę sau Rusija neretai skatina trumpalaikiais tiekimo sutrikimais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)