N. Biknius davė trumpą interviu BNS.

– Kaip suprantu, įmonėje nebus kažkokių didelių pokyčių, nes jūs liekate jos vadovu. Ar vis dėlto planuojate kažką nauja?

– Tai yra daugiausia strateginiai pokyčiai. Jeigu mes žiūrime, ką mes privalome padaryti per artimiausius keletą metų, tai mes į tai ir turime susikoncentruoti – į skaitmenizaciją, efektyvumą, į sistemos, kuri nėra nauja, rizikos valdymą ir investicijas, tai čia irgi susiję vėlgi su skaitmenizacija ir personalo augimas – inžinerinių kompetencijų, sistemos rizikų vertinimo – tai šita dalis yra ypač svarbi. Nes tam, kad suvaldytume nenaujos sistemos investicijas, reikia pasitelkti ir naujas technologijas, ir priemones.

– Paklausiu apie pokyčius komandoje – ar jų bus, ar ji liks stabili?

– Komandos pokyčius pradėjome praktiškai nuo lapkričio mėnesio. Ar ta organizacija keisis ir toliau? Žinoma, ji keisis. Dabar konkrečių planų pasakyti, kaip atrodys struktūra ar žmonės, dar negaliu, nes sprendimus reikia paruošti ir aptarti su valdyba. Bet natūralu, kad organizacija turi prisiderinti, prisitaikyti prie laikmečio sąlygų.

– Ar turite naujų žmonių nuo to laiko, kai jūs pradėjote vadovauti laikinai? Kas yra naujas teisės ir administravimo direktorius, pernai atleidus Tomą Suslavičių?

– Turime teisės ir administravimo naują direktorę – Ingridą Kudabienę, ji yra iš „Ignitis grupės“ (...). Turime padaliniuose tam tikruose – administravimo naują vadovę, sistemos valdymo centro vadovą.

– Tai tokie pokyčiai, kurie natūraliai turėjo įvykti, ar jūsų iniciatyva pakeisti žmonės?

– Iš tikrųjų, kai pasižiūri, ko reikia organizacijai, tai tokius žmones ir atsirenki, kurie įgyvendintų strategiją ir viziją, kurią mes turime pakeisti.

– Ar artimiausiu metu bus aukšto lygio vadovų pokyčių?

– Šiandien dar negaliu to pasakyti.

– Įmonės valdybos pirmininkas Algirdas Juozaponis šiandien tarp pagrindinių jums keliamų uždavinių minėjo ir laiku užbaigti dujotiekio su Lenkija (GIPL) statybą. Ar projektas vyksta kaip numatyta , ar yra kažkokių kliūčių, nenumatytų dalykų?

– Kas susiję su užsienio rangovais, kurie turi atlikti tam tikrus specifinius darbus, tai dabar tas vykimas apribotas, tiek ir iš jų pusės nėra didelio noro vykti į kitą šalį. Bet mes dėliojame tuos darbus, lygiagretiname, kad vėlavimo nebūtų. Viskas priklausys nuo to, kaip toliau spręsis karantinas, bet tikimės, kad šių metų gaires įgyvendinsime.

– Patikslinkite, kokie tai rangovai?

– Rangovai (pagrindinės rangovės „Alvoros“ subrangovai – BNS) iš Vokietijos turi pas mus atvažiuoti. Jie turi pragręžti po upėmis – po Nerimi ir Nemunu (horizontalusis gręžimas dujotiekiui – BNS). Man atrodo, kad čia viskas susideda – tiek ir jų atsargumas, tiek ir mūsų sprendimai.

– Tai jūs atidėjote tuos darbus?

– Mes atidėjome, lygiagretiname, stengiamės padaryti daugiau kitų darbų (...). Vamzdžiai važiuoja, virinimas vyksta, darbai vyksta, čia nėra kliūčių. Bet turime planą, kad šiais metais bus padaryti gręžimo darbai

– Kai sausio mėnesį kalbėjome, sakėte, kad per mėnesį turite parengti GIPL rizikos valdymo planą ir pateikti vyriausybinei strateginius sandorius tikrinančiai komisijai. Ar tai jau padaryta?

– Tai padaryta laiku, kaip ir buvo suplanuota. Planas pateiktas komisijai (...) ji pastabų neturėjo, mes gana rimtai padirbėjome ties tuo planu – jis toks pirmas Lietuvoje padarytas. Smulkiausias detales esame numatę ir jas prižiūrime, kontroliuojame. Matau, kad tas planas veikia, mes pakankamai daug dėmesio skiriame saugumo užtikrinimui ir priežiūrai.

– Ar yra kokių rizikų dėl koronaviruso krizės jums, kaip perdavimo operatoriui, susijusių su dujų tiekimu į sistemą?

– Gamtinių dujų kainos Europoje yra rekordiškai žemos. Biržose, „Gaspool“ siekia kartais apie 7 eurus, Lietuvoje – apie 10 eurų. Labai mažos kainos, tai reiškia, kad yra dujų perteklius. Šiandien neturime jokių indikacijų iš tiekėjų, kad keistųsi tiekimo ar į terminalą pristatymo grafikai (...) Neturime jokių indikacijų, kad būtų problemų su dujų tiekimu į sistemą.

-----------------

Buvęs „Amber Grid“ valdybos pirmininkas ir įmonės akcininkės „Epso-G“ strategijos ir plėtros direktorius 41-erių N. Biknius laikinuoju įmonės generaliniu direktoriumi paskirtas pernai spalio pabaigoje.

Jis sakė dar turintis baigti atsistatydinimo iš pareigų bendrovėje „Epso-G“ procedūras, taip pat neliks įmonių „Baltpool“ ir „Litgrid“ valdybose.

N. Biknius Vilniaus Gedimino technikos universitete studijavo energetiką ir termoinžineriją, o Danijos Aalborgo universitete – aplinkos vadybą, be to, šiuo metu jis tęsia ISM MBA vadybos studijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)