Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį nuotoliniu būdu bendravo suenergetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu, susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiumi, AB „Litgrid“ generaliniu direktoriumi Daiviu Virbicku, „Amber Grid“ laikinai generalinio direktoriaus pareigas einančiu Nemunu Bikniumi, „Ignitis grupės“ generaliniu direktoriumi Dariumi Maikštėnu ir Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos direktoriumi Feliksu Dobrovolskiu

„Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas komentavo, kad G. Nausėdai pristatyta situacija „Ignitis grupės“ valdomuose strateginiuose objektuose ir pasirengimas užtikrinti nenutrūkstamą veiklą. O tam reikia prioritetinio kertinių specialybių darbuotojų tikrinimo nuo koronaviruso.

„Iš tiesų, esame pasirengę dirbti ekstremalios situacijos sąlygomis, tačiau jėgainės ir visa sistema bus patikima tiek, kiek bus apsaugoti joje dirbantys žmonės. Siekiame, kad karantinas ir viruso grėsmė nesutrikdytų mūsų veiklos, tačiau taip pat prašome iš Vyriausybės pagalbos, ką šiandien paminėjome ir susitikime su Prezidentu Gitanu Nausėda. Mums ypač svarbu, kad kertinių specialybių darbuotojai, aptarnaujantys elektrines, dėl koronaviruso būtų tikrinami prioriteto tvarka. Nuo to priklauso strateginių objektų darbas“, – sako „Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

Šiuo metu per nuotolį dirba apie 62 proc. įmonių grupėje dirbančių žmonių – iš viso 2244 darbuotojai. Dar 1368 darbuotojai dirba bendrovės valdomuose objektuose.

Kaip pranešama, kertinėse pareigybėse, nuo kurių priklauso mūsų valdomų elektrinių darbas, dirba 142 darbuotojai. Dar 747 darbuotojai dirba kertinėse elektros ir dujų tinklą prižiūrinčiose pareigybėse.

Darius Maikštėnas

„Visi jie aprūpinti apsaugos priemonėmis, darbo vietos kasdien dezinfekuojamos, matuojama darbuotojų temperatūra. Taip pat izoliuoti valdymo pultai – į juos gali pateikti tik operatyvinis personalas, ruošiamos vietos kertinio personalo izoliavimui, jei to prireiktų. Imamasi kitų būtinų priemonių.

Žinoma, suprantame, kad tokios sąlygos visiems darbuotojams kelia emocinių ir psichologinių iššūkių, todėl nuo pirmadienio pradėjo veikti emocinės pagalbos linija, skirta įmonių grupės darbuotojams“, – nurodo D. Maikštėnas.

Nausėda: energetika ir ryšiai turi veikti be trikdžių

Karantino sąlygomis būtina užtikrinti patikimas energijos ir ryšių paslaugas gyventojams, teigia prezidentas.

Gitanas Nausėda šį klausimą aptarė trečiadienį vaizdo konferencijoje su strateginių sektorių atstovais, įskaitant elektros ir dujų perdavimo sistemų operatorius, Ryšių reguliavimo tarnybą, pranešė Prezidentūra.

„Ekstremalios situacijos ir karantino sąlygomis netrikdomas elektros, gamtinių dujų, taip pat ir ryšio paslaugų, tiekimas tampa strateginiu valstybės uždaviniu. Tai yra puiki proga įsitikinti ilgamečių investicijų į kritinę infrastruktūrą nauda“, – pranešime sako G. Nausėda.

Prezidentas domėjosi, ar strateginę reikšmę turinčią energetinę infrastruktūrą valdančios įmonės yra pasirūpinusios darbuotojų apsauga nuo koronaviruso, ar netrūksta apsaugos priemonių, ir koks yra bendras įmonių pasirengimas atremti įvairaus pobūdžio grėsmes.

„Norėjau įsitikinti, kad tos institucijos ir bendrovės, kurios yra atsakingos už mūsų kritinę infrastruktūrą, gerai suvokia problemos mastą ir iškylančius iššūkius. Tenka pastebėti, kad daugelis jų iniciatyviai veikė ir stiprino darbuotojų saugą, ypatingą dėmesį skirdamos atliekantiems kritiškai svarbias funkcijas“, – sakė prezidentas.

Gitanas Nausėda

G. Nausėda perspėjo, kad ekstremalios situacijos sąlygomis negali kartotis tokios avarijos, kai kovą elektros tiekimas buvo sutrikęs apie 250 tūkst. vartotojų.

Pasak prezidento, šiuo metu, kai Lietuva siekia įgyvendinti kritinės svarbos elektros tinklų sinchronizavimo su Europa projektą, itin svarbu užtikrinti strateginių objektų fizinę saugą, pasirūpinti ir apsauga nuo kibernetinių atakų, užtikrinti konkurencingą vietinę elektros gamybą.

Be to, prezidentas priminė, kad, šiuo metu rinkoje nusistovėjus istoriškai žemiausiai elektros ir dujų kainai, tai turi atsispindėti ir galutinių vartotojų sąskaitose.

„Gavome visų pareigūnų, įskaitant ir energetikos ministrą, patikinimą, kad, jau liepos mėnesį perskaičiuojant elektros energijos kainas, bus galima tikėtis jų sumažėjimo visiems namų ūkiams. Tai būtų nedidelė, tačiau veiksminga parama Lietuvos žmonėms“, – sakė šalies vadovas.

Kalbėdamas apie telekomunikacijų stiprinimą, prezidentas nurodė, kad viešieji tinklai turi prisitaikyti prie padidėjusių duomenų ir skambučių srautų. Todėl būtina sustiprinti elektroninių ryšių pajėgumų kontrolę.

G. Nausėda taip pat atkreipė dėmesį į nepatenkinamą Kritinio ryšio tinklų būklę. Jo nuomone, technologiškai atsilikę greitosios pagalbos, policijos ir kitų tarnybų bei strateginių įmonių tinklai turi būti atnaujinti, pritaikyti gauti vaizdo duomenis ir sujungti į vieną tinklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)