Ministro Žygimanto Vaičiūno teigimu, elektros, dujų, šildymo sistemoms šiuo metu skiriamas net didesnis dėmesys siekiant išvengti galimų nesklandumų.

„Su visomis įmonėmis reguliariai, kiekvieną savaitę turime atskirus nuotoliniu būdu vykstančius susitikimus (...). Galiu pasakyti, kad šiuo laikotarpiu nesame patyrę kažkokių papildomų incidentų. Daroma viskas, kad jų nebūtų“, – BNS ketvirtadienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Anot jo, pagal planą vyksta ir Lietuvai bei visam regionui svarbių projektų – elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa ir Lietuvos-Lenkijos dujotiekio (GIPL) – darbai.

„Trumpuoju laikotarpiu, be abejo, gali atsirasti tam tikrų darbo organizavimo ir logistinių rizikų dėl karantino priemonių, taikomų tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. Tačiau jokios esminės įtakos tai neturės galutinei šių projektų įgyvendinimo datai. Tam, be abejo, vertiname kiekvieną riziką ir rengiame šių rizikų valdymo planus“, – sakė ministras.

Paraiška kitam sinchronizavimo etapui – pavasarį

Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas BNS sako, kad bendrovė nekeičia planų dėl galutinių sinchronizavimo įgyvendinimo terminų. Aktyviai bendraujama su partneriais ir rangovais, vertinama, kokį poveikį viruso grėsmė gali turėti jų veiklai.

„Kaip ir visiems kitiems, trumpuoju laikotarpiu gali atsirasti darbo organizavimo ar logistinių rizikų dėl kaimyninių šalių sprendimų riboti žmonių ir prekių judėjimą, gali vėluoti įrangos ar medžiagų gaminamų užsienyje pristatymas į Lietuvą. Jei prireiks, esame pasirengę peržiūrėti darbų eiliškumą, tad aktyviai bendraujame su rangovais ir stebime situaciją“, – komentare BNS teigė D. Virbickas.

Ministro Ž. Vaičiūno teigimu, paraišką sinchronizavimo projekto antrojo etapo finansavimui Europos Komisijai numatoma pateikti iki gegužės pabaigos. Šiuo metu Baltijos šalių ir Lenkijos reguliuotojai, įskaitant ir Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT), vertina kaštus.

„Reguliatoriai turėtų pateikti iki mėnesio pabaigos, maždaug artimiausiomis savaitėmis. Jeigu ir įžengsime į balandžio mėnesį, tikrai tragedijos nebus, nes tam ir pasirinkome didesnę laiko distanciją, kad laiku pateiktume paraišką“, – teigė ministras.

Sinchronizuoti savo elektros tinklus su žemynine Europa ir desinchronizuotis nuo posovietinės IPS/UPS sistemos (vadinamojo BRELL žiedo) Lietuva, Latvija ir Estija planuoja iki 2025 metų.

D. Virbickas teigė kad ruoštis darbui padidinto saugumo sąlygomis bendrovė pradėjo dar vasarį. Prasidėjus karantinui visi žmonės, galintys dirbti iš namų, dirba nuotoliniu būdu.

„Izoliavome sistemos valdymo centre dirbančius dispečerius, nes nuo jų sveikatos priklauso sklandus energijos tiekimas visai šaliai (...) Atsisakėme komandiruočių, nukėlėme svečių ir delegacijų vizitus pas mus. Liko tik tie būtinieji išvykstamieji susitikimai, kurie reikalingi mūsų veiklos tęstinumui“, – aiškino „Litgrid“ vadovas.

Suvirinta penktadalis GIPL trasos Lietuvoje

Amber Grid“ laikinasis vadovas Nemunas Biknius sako, kad šiuo metu dujotiekio į Lenkiją projektas įgyvendinamas be sutrikimų.

„Projektas vykdomas kaip numatyta, vamzdžiai važiuoja, virinimo darbai vyksta. Savaime suprantama, kad dalis detalių, kurios gali būti gaminamos Italijoje, gali būti kažkokių sutrikimų, bet tai nėra kažkokios esminės detalės. Šiuo metu neturime tokių problemų, bet į ateitį žiūrime ir vertiname įvairias rizikas“, – BNS sakė N. Biknius.

Ministras Ž. Vaičiūnas teigia, kad GIPL įgyvendinimo data nesikeičia – 2021 metų pabaiga.

„Turime maždaug trečdalį atvežtų vamzdžių ir maždaug vienas penktadalis jau yra suvirinta iš visos trasos, kiek bus tiesiama per Lietuvos teritoriją (...) Neturime jokių signalų ar žinių dėl gamyklos, gaminančios vamzdžius, sutrikimų ar kažkokių logistinių trikdžių“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas.

„Amber Grid“ yra skelbusi, kad šiemet planuoja nutiesti 100 kilometrų dujotiekio iš 165 km trasos Lietuvoje.

Pasak N. Bikniaus, svarbiausias „Amber Grid“ uždavinys yra užtikrinti darbuotojų saugumą, ypač tų, kurie negali dirbti nuotoliniu būdu – sistemos valdymo centro darbuotojų ar lauko sąlygomis atliekančių patikros, remonto darbus. Anot jo, daugiau kaip pusė darbuotojų dirba iš namų.

„Turime priemonių planus, turime krizės valdymo centrą pasidarę ir pastoviai renkamės informaciją. Esame įsigiję dezinfekantų, esame padarę dispečerinėse ir šią savaitę darysime purškimą, dezinfekciją patalpų, žiūrime su kitų šalių operatoriais, kokių priemonių jie yra ėmęsi, lyginamės mes ir mokomės iš tų pačių italų“, – kalbėjo „Amber Grid“ laikinasis vadovas.

Pasaulyje tęsiantis koronaviruso protrūkiui Lietuvoje iki balandžio 13 dienos paskelbtas karantinas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)