„Mes dar nespėjome susitarti su Putinu, kad jie premijų ar dar kažko (tai jų reikalas) sąskaita kompensuos šio muito sumažinimą (pavyzdžiui, jei praėjusiais metais surinkome 1 mlrd. dolerių muito mokesčio, o šiemet surinksime 700 mln. dolerių, tada Rusija 300 mln. dolerių kompensuos), o jau vakare ministrai savaip aiškina mūsų susitarimus – dviejų prezidentų“, – susitikime su Eurazijos ekonominės komisijos kolegijos pirmininku Michailu Miasnikovičiumi kalbėjo A. Lukašenka.

„Imu pokalbio įrašą: aiškiai, juodai ant balto susitarta, kad skirtumas mums buvo kompensuotas. Tai yra, mes finansiškai liksime praėjusių metų lygyje. To nėra. Na, kas per tokia sąjunga“, – pridūrė Baltarusijos lyderis.

Praėjusį penktadienį A. Lukašenka pranešė sulaukęs V. Putino inicijuoto pokalbio telefonu ir per jį pateikto „netikėto pasiūlymo“ – pasiūlymo kompensuoti Baltarusijos netektis dėl mokesčių pertvarkymo Rusijos naftos sektoriuje premijų rusiškos naftos tiekėjams vamzdynais sąskaita.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas vėliau penktadienį pareiškė, kad Rusijos naftos bendrovių pasiūlymai dėl naftos kainų skaičiavimo formulės pakeitimų pateikti Baltarusijai.

„Buvo pasiūlytas požiūris, kuriuo atsižvelgiama į eksporto muitų sumažėjimą, o konkrečiai – premijų sumažinimas maždaug 2 JAV doleriai už toną kiekvienais metais, tai yra proporcingai eksporto muitų mažėjimui“, – sakė A. Novakas.

Rusijos finansų viceministras Aleksejus Sazanovas trečiadienį pareiškė, jog Rusijos finansų ministerija neruošia jokių pasiūlymų dėl mokesčių perskirstymo Rusijos naftos sektoriuje Baltarusijos patiriamų netekčių kompensavimo.

„Aš nieko nežinau. Jei tai premijos naftos kompanijoms, jų dėl to ir reikia klausti“, – sakė A. Sazanovas.

Minskas netektis dėl mokesčių perskirstymo Rusijos naftos sektoriuje vertina 400 mln. JAV dolerių 2020-aisiais ir maždaug 10 mlrd. dolerių 2019-2024 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)