„Siūlome dabar sprendimą, kad bus tebetaikomas (sumažintas akcizas gazoliams – BNS) priklausomai, koks bus Europos Komisijos sprendimas“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete teigė žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

Žemės ūkio ministerijos Tvarios žemės ūkio gamybos politikos grupės vyresnysis patarėjas Saulius Jasius parlamentaras sakė, kad Europos Sąjungoje (ES) sprendimas dėl šios subsidijos taikymo bendrijos šalyse gali būti priimtas per artimiausius kelerius metus.

A. Palionis tikino, kad šios lengvatos panaikinimui bus nustatytas pereinamasis laikotarpis, taip pat bus siūlomos priemonės, kurios leis šį kurą naudojantiems gyventojams ar įmonėms persitvarkyti savo šilumos ūkį.

Energetikos ministerija jau pernai prašė Seimo panaikinti šio itin taršaus kuro, kurį daugiausia naudoja kaimo gyventojai ir įmonės, akcizo lengvatą, tačiau Seimas tam nepritarė. Ministerijos kancleris Ramūnas Dilba tuomet aiškino, kad nors tokia lengvata buvo įteisinta būsto šildymui, ji dabar yra naudojama ir komercinei veiklai – pavyzdžiui, grūdų džiovinimui.

2018 metais šiuos gazolius naudojo 4,5 tūkst. gyventojų ir maždaug 1 tūkst. įmonių, dėl lengvatos šalies biudžetas negavo 17 mln. eurų pajamų.

Lengvatinis šio kuro akcizo tarifas yra 21,14 euro už 1 tūkst. litrų, o įprastas – 347 eurai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)