„Kol kas pasirašytų (alternatyvios naftos tiekimo – red.) sutarčių neturime. Bet jos gali atsirasti bet kada. Ryšys (su tiekėjais – red.) palaikomas nuolat. Kažkas atsiranda, kažko nelieka. Mūsų šalimi domimasi. Tai – neblogai“, – Dmitrijų Krutojų cituoja Baltarusijos „Belta“ ir Rusijos „Interfax“.

Jo žodžiais, Baltarusijos vyriausybė analizuoja visus įmanomus alternatyvios naftos tiekimo maršrutus.

Kalbėdamas apie rusiškos naftos tiekimo vamzdynais Baltarusijos perdirbimo gamykloms atnaujinimą įprastomis apimtimis D. Krutojus pabrėžė, jog to kol kas nėra – dėl kainų ir sąlygų vis dar nesutarta, derybos tęsiamos.

„Premijų Rusijos naftos tiekėjams klausimas išlieka derybų objektu. Ir mes siekiame, kad kainodara mums ir pirkėjams Vakaruose nesiskirtų“, – sakė Baltarusijos pirmasis vicepremjeras.

Kartu jis pripažino, jog rusiškos naftos kaina Baltarusijai dabar – 83-85 proc. pasaulinės.

„Dabar mums (rusiška nafta – red.) kainuotų 15-17 proc. mažiau nei pasaulio rinkoje, tačiau tai – tik dėl netaikomo muito. Jei muito neįvertinsime, imsime grynąją kompanijų tarpusavio atsiskaitymų kainą, gausime pasaulinę kainą. O Rusijos naftos kompanijos mums pareiškia: jums mums premijas dar mokėkite. Tai yra taip, kad jie nori pas mus daugiau uždirbti“, – sakė D. Krutojus.

Besitęsiant dvišaliams ginčams dėl angliavandenilių tiekimo, Rusija nuo šių metų pradžios kelioms paroms buvo nutraukusi Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimą žaliava. Tiekimas po kelių parų buvo atnaujintas tik iš dalies – kukliomis apimtimis.

Kol kas Baltarusija šiemet ryžosi įsigyti tik vieną alternatyvų rusiškai naftos krovinį – maždaug 86 tūkst. tonų norvegiškos naftos buvo atgabenta į Klaipėdos uostą, o į Baltarusiją ją pergabeno „Lietuvos geležinkeliai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)