Komentuodamas žvalgybos paskelbtą ataskaitą, premjeras teigė, kad rizikos yra žinomos ir valdomos.

„Aš matyčiau grėsmę, jei mes artėtume prie kritinės ribos, kai kalbėtume apie rinkos monopolizavimą, kaip buvome atsidūrę su „Gazpromu“, – trečiadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Šiuo atveju to visiškai nėra, kiekiai nėra dideli, dar daugiau, dėl šito tiekėjo atsiradimo pavyko pasiekti kitų tiekėjų kainų sumažinimą ir tokiomis kainomis, kokiomis dabar atplaukia suskystintų gamtinių dujų kroviniai, mes pasigirti negalėtume“, – teigė jis.

„Rizikos yra įvardintos, jos yra žinomos, tam ir yra Saugumo departamentas, kad jas įvardintų. Mūsų tikslas yra tas rizikas suvaldyti. Jos yra valdomos“, – sakė S. Skvernelis.

Dujų terminalą valdančios „Klaipėdos naftos“ duomenimis, pernai šios bendrovės rinkos dalis sudarė 13 proc. importuoto dujų kiekio.

Lietuvos žvalgybos tarnybos antradienį paskelbė, kad „Novatek“ yra glaudžiai susijusi su Kremliumi, o jos galutinis tikslas – įsitvirtinti Baltijos šalių rinkoje.

Tradiciniame grėsmių vertinime rašoma, kad mažą kainą „Novatek“ galėjo pasiūlyti tik dėl Rusijos valdžios, turinčios tikslą užimti vis didesnę suskystintų gamtinių dujų rinkos dalį, eksportui sudarytų sąlygų.

„Novatek“ yra suinteresuota pasiekti šį strateginį tikslą – didinant prekybos per Klaipėdą apimtį ilgalaikėje perspektyvoje įsitvirtinti Baltijos šalių suskystintų gamtinių dujų rinkoje“, – rašoma dokumente.

„Novatek“ dujas į Lietuvą dažniausiai atgabena mažais dujovežiais iš Baltijos jūros uosto Vysocko. Tikėtina, kad dujas įsiveža didžiausia Lietuvos vartotoja, Jonavos trąšų gamintoja „Achema“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)