Ministras trečiadienį žurnalistams sakė sveikinantis Baltarusijos sprendimą priimti ekspertus iš Europos Komisijos.

„Kas konstruktyviau, pasijuto, kad mažiau atmetimo, kalbant apie saugumo problemas, nes anksčiau buvo kartojama, kad jokių išvis nėra problemų ir išvis jie nieko nesiruošia daryti“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė L. Linkevičius.

„Manau, kad gerai, kad sutarėm, jog priims ekspertus iš Europos Komisijos Energetikos generalinio direktorato ir tarptautinius ekspertus, ir jie kartu pasižiūrės į rekomendacijas ir kad svarbiausios iš jų turės būti įgyvendintos iki paleidžiant elektrinę“, – kalbėjo ministras.

L. Linkevičius trečiadienį dalyvavo opozicinių konservatorių iniciatyva sušauktame neeiliniame Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdyje.

Konservatoriai kritikuoja L. Linkevičiaus vizitą. Jie reiškia nerimą, kad atsivėrimas Baltarusijai gali reikšti nederamas nuolaidas dėl Astravo atominės elektrinės.

Opozicijos atstovai siekė dar iki vizito išgirsti ministro paaiškinimus dėl apsilankymo Baltarusijoje, tačiau nepavyko suderinti darbotvarkės.

Konservatorius Žygimantas Pavilionis prieš komiteto posėdį žurnalistams sakė norintis išgirsti L. Linkevičiaus atsakymus, kodėl pakeitė poziciją dėl santykių su Baltarusija.

„Mes norėjome išgirsti atsakymus, kurių taip ir negavome prieš jo vizitą, kokiu pagrindu pasikeitė jo paties pozicija, kadangi jis anksčiau teigė, kad dialogas su režimu nėra efektyvus, ko mes čia tikimės, nes pono Makėjaus patikinimai, kad Astravo atominė yra saugi, niekaip neįtikina“, – sakė Ž. Pavilionis.

L. Linkevičius savo ruožtu sako, kad bendravimas su Baltarusijos atstovais savaime nereiškia santykių atšilimo.

„Aš manau, kad labai konstruktyvūs buvo pokalbiai, ir kai manęs paklausia, ar čia atšilimas, aš vis pataisau, kad šiluma yra tada, kai yra kažkoks vieningas požiūris. Tikrai daug kur skiriasi pozicijos, bet kas yra gerai, kad mes neapeinam tų aštrių kampų, ir aš aštriai kėliau tuos kausimus, ir su premjeru kalbant, ir su savo kolega“, – teigė ministras.

„Ar tai yra pagrindas kokiai nors euforijai? Ne, pagrindo euforijai nėra, būkime objektyvūs. Ar tai pagrindas dramatizuoti situaciją, kaip kai kas bando? Tuo labiau nėra tam pagrindo“, – savo vizitą Baltarusijoje apibendrino L. Linkevičius.

Po komiteto posėdžio užsienio reikalų ministras žurnalistams kartojo, kad „suintensyvėję santykiai nėra atšilimas“, taip pat akcentavo, kad atsisakius dialogo atsisakoma ir galimybės bent kiek paveikti procesus.

„Aš labai aštriai kėliau klausimus, kurie mums rūpi, ir tai yra vienintelis būdas kaip nors paveikti situaciją. Ką mes pasiekėme nieko nekalbėdami? Jau matome, kad pastatytas pirmas reaktorius ir liko atvežti kurą. Ar pasiteisino toks požiūris, spręskime patys“, – kalbėjo ministras.

Buvęs užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis savo ruožtu tvirtino, kad L. Linkevičiaus vizitas pasitarnavo tik Baltarusijos valdžios propagandiniams tikslams.

„Beveik per aštuonerius metus Europos Sąjungos Užsienio reikalų taryboje ministrui nepavyko suformuoti bendros nuomonės, ar bent daugumos palaikančiųjų Astravo atominės elektrinės klausimu. Ir tai yra atsakymas į viską, tai yra, kad mes patyrėme didelį pralaimėjimą europinėj politikoj“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė A. Ažubalis.

„O tai, kad įvyko kelionė, aš sakyčiau, padrąsina režimą – mes nesame izoliuoti, kažkas lankosi pas mus, kalba, ir mes esame konstruktyvūs. Keistas žaidimas, bet iš šito žaidimo laimi Lukašenka ir jo režimas“, – pridūrė konservatorius.

Per L. Linkevičiaus vizitą Baltarusijoje šios šalies užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus pareiškė, kad Minskas artimiausiu metu ketina priimti tarptautinių organizacijų ekspertus ir išklausys Lietuvos abejones dėl AE saugumo.

Lietuvos užsienio reikalų ministras taip pat paragino Lietuvos kaimynystėje atominę jėgainę paleisti ketinančią kaimyninę šalį atsižvelgti į tarptautinių ekspertų rekomendacijas, įskaitant streso testus.

L. Linkevičius teigė, kad abiejų šalių vertinimai Astravo AE atžvilgiu skiriasi, tačiau jis pabrėžė, kad Lietuva siekia jėgainės saugumo užtikrinimo ne vien sau – tai daroma „bendrų interesų vardan“.

Astravo AE streso testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“. Jų rezultatus vertino Europos Komisijos ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) sudaryta tarptautinių ekspertų darbo grupė.

2018 metų liepą ENSREG parengta ataskaita atskleidė nemažai projekto trūkumų, tuomet skelbė Lietuvos URM.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)