„Elektros tinklų operatoriai tiesti naujus tinklus, įrengti elektros energetikos objektus ir įrenginius galės sudarę sutartis su kito nekilnojamojo turto savininkais dėl kito nekilnojamojo turto servitutų nustatymo elektros tinklams įrengti tinklų operatoriams nuosavybės teise ar kitais teisėtais pagrindais nepriklausančiuose kituose nekilnojamuosiuose daiktuose”, – nurodoma Vyriausybės nutarimo pažymoje.

Teigiama, kad nekilnojamojo daikto savininkams turės būti išmokėtos vienkartinės kompensacijos nuostoliams dėl servitutų atlyginti dėl prarastos galimybės naudoti nekilnojamąjį daiktą ar jo dalį.

Kompensacijos dydis priklausys nuo kito nekilnojamojo daikto naudojimo pagal pagrindinę paskirtį ribojimų laipsnio.

„Iki šiol buvo kompensuojama už žemės servitutą, o šiuo nutarimu papildytas jau galiojantis nutarimas ir nustatytos vienkartinės kompensacijos už nekilnojamojo daikto – statinio, patalpos – servitutą apskaičiavimo ir išmokėjimo tvarka“, – BNS komentavo tokią iniciatyvą pateikusi Energetikos ministerija.

Pasak jos, kompensacijos dydis sieks dešimtadalį nekilnojamojo daikto ploto, kurį užima energetikos infrastruktūros įrenginiai, 2017 metų vidutinės rinkos vertės. Iki šiol buvo atlyginama tinklų operatorių nuožiūra dvišalių susitarimų pagrindu.

„Nebuvo nustatyta aiškaus imperatyvo atlyginti nekilnojamojo daikto savininkams už servituto nustatymą kitam nekilnojamajam daiktui, kai tiesiami elektros tinklai, įrengiami elektros energetikos objektai ir įrenginiai, ir šį klausimą spręsdavo individualiai elektros tinklų operatorius ir nekilnojamojo daikto savininkas“, – rašoma ministerijos pažymoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)