Tai BNS patvirtino laikinasis bendrovės naftos verslo direktorius Giedrius Sabaliauskas.

„Esame gavę užklausą iš Baltarusijos klientų dėl žaliavinės naftos importo per mūsų terminalą sausio mėnesį“, – BNS komentavo G. Sabaliauskas.

Jis pabrėžė, kad dialogas dėl naftos produktų eksporto ir naftos importo galimybių su klientais Baltarusijoje vyksta nuolat. Anot jo, „Klaipėdos nafta“ yra pasiruošusi krauti žaliavinę naftą iš laivų.

„Pastačius naujų talpyklų mūsų naftos terminalo pajėgumai išaugo. Tad esame pasiruošę didinti priimamų naftos produktų apimtis“, – sakė G. Sabaliauskas.

„Klaipėdos naftos“ atstovė Orinta Brakauskaitė BNS patvirtino, kad prašymas gautas iš Baltarusijos naftos produktų eksporto monopolininkės „Belarusskaja neftianaja kampanija“ (BNK). Ji eksportuoja pagrindinių Baltarusijos gamyklų – Mozyrio ir Novopolocko „Naftan“ – produkciją.

„Klaipėdos nafta“ sako galinti perkrauti iki 3 mln. tonų naftos. Baltarusija iš Rusijos pernai importavo apie 18 mln. tonų naftos.

Anot G. Sabaliausko, bendras naftos terminalo pajėgumas per metus galėtų siekti 7-9 mln. tonų.

Klaipėdos uosto rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktorius Artūras Drungilas sako, kad teoriškai nafta Baltarusijai galėtų būti importuojama ir per bendrovės „Orlen Lietuva“ valdomą Būtingės naftos terminalą, tačiau pastaroji yra konkurentė Baltarusijos gamykloms.

„Techniškai tai tikrai įmanoma, nes jis ir yra dabar dirbantis žalios naftos importui, bet „Orlen“ yra tiesioginis konkurentas Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms“, – sakė A. Drungilas.

Per Būtingės terminalą Mažeikių gamykla dabar importuoja naftą tik savo reikmėms.

„Orlen Lietuvos“ atsakymo, ar ji gavo Baltarusijos gamyklų prašymą, BNS kol kas negavo.

„Klaipėdos nafta“, Klaipėdos uostas ir „Lietuvos geležinkelių“ krovinių vežimo įmonė „LG Cargo“ sausio pradžioje teigė esantys pasiruošę importuoti ir vežti naftą į Baltarusiją.

„LG Cargo“ vadovas Egidijus Lazauskas BNS tuomet teigė, kad realiai per Lietuvą būtų galima vežti iki 3 mln. tonų naftos žaliavos.

Naftos importas per Baltijos jūros uostus Baltarusijai tapo aktualus po to, kai nuo metų pradžios, nepasiekus naujo susitarimo su Maskva, šalis beveik nebeimportuoja naftos iš Rusijos.

Baltarusija antradienį pareiškė išsiuntusi naftos importo pasiūlymus Baltijos šalims, Lenkijai, Ukrainai, Kazachstanui ir Azerbaidžanui. Minskas taip pat pripažino, kad derybos dėl naftos importo iš Rusijos kol kas be rezultatų.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sakė, kad nafta į Baltarusiją iš kitų šalių gali būti tiekiama geležinkeliais arba naftotiekiu „Družba“.

Rusija naftos tiekimą Baltarusijai nutraukė sausio 1-ąją, jis iš dalies buvo atnaujintas po kelių parų ir tik į vieną iš dviejų gamyklų – Novopolocko „Naftan“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)