„Baltarusijos ir Rusijos antimonopolinių institucijų atstovams pirmadienį nepavyko susitarti dėl Rusijos naftos ir jos produktų tranzito per mūsų šalį tarifų. Derybos bus tęsiamos, – pranešė Baltarusijos ministerijos atstovas.

Jo žodžiais, Baltarusija siūlo šiuos įkainius nuo 2020 metų padidinti vadovaujantis dabartine dviejų reguliavimo institucijų patvirtinta metodika, taip pat pernai rugpjūtį pasiektais susitarimais, pagal kuriuos įkainiai priklausytų nuo transportavimo apimčių bei Baltarusijos finansinių netekčių ir nuostolių, kuriuos lėmė rusiškos naftos užteršimas organiniais chloro junginiais pernai pavasarį.

„Rusijos derybininkams iškilus klausimų dėl Baltarusijos pasiūlyto įkainių indeksavimo, derybas nuspręsta pratęsti artimiausiomis dienomis“, – sakė jis.

Baltarusijos ministerijos atstovas pabrėžė, jog rusiškos naftos ir jos produktų tranzito įkainiai dvišalėse derybose pagal galiojančią tvarką turi būti suderinti ne vėliau sausio 15-osios, o jei tai nepavyktų padaryti, sprendimas turi būti priimtas iki vasario 1-osios.

Neoficialiais duomenimis, Baltarusija nori rusiškos naftos tranzito paslaugų kainas kilstelti 16,6 procento.

Būtent tokį jos siekį kaip nepagrįsta gruodžio viduryje atmetė Rusijos vyriausybės valdoma naftotiekių monopolininkė „Transneft“.

Tuo tarpu Baltarusijos valstybės koncerno „Belneftechim“ vadovas Andrejus Rybkovas sakė, jog į rusiškos naftos tranzito įkainius siekiama įtraukti patirtų nuostolių dėl jos užteršimo pernai pavasarį, su „Transneft“ nesutariant dėl jų kompensavimo.

Po pernai balandžio pabaigoje įvykusio incidento dėl Rusijos „Družba“ naftotiekiu eksportuojamos naftos smarkaus užteršimo organiniais chloro junginiais Minskas skelbė ketinimus jos tranzito kainą didinti 21,7 proc., tačiau Maskva sutiko, kad didėtų nuo rugsėjo ir tik 3,7 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)