„Šios paslaugos reikia, kad Lietuvos energetikos sistema būtų ištisus metus pasiruošusi dirbti izoliuotai, jeigu dėl politinių arba techninių priežasčių būtų atskirta (arba atsiskirtų) nuo IPS/UPS sinchroninės zonos“, – BNS komentavo elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“.

Įmonė gruodžio 30 dieną pasirašė sutartį su valstybės valdomos „Ignitis grupės“ antrine įmone „Ignitis gamyba“, taip pat su Kauno termofikacijos elektrine (KTE), „Panevėžio energija“ ir „Orlen Lietuva“, rašoma elektros biržos „Nord Pool Spot“ pranešime.

Pasak „Litgrid“, paslaugos kaina be dujų saugumo dedamosios 2020 metais bus 34,6 mln. eurų.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) teigė BNS, kad galutinė suma priklausys nuo to, ar paslauga bus aktyvuojama ir kiek kartų per metus.

Pasak VERT, ši paslauga pernai nebuvo teikiama, tačiau buvo atliekami izoliuoto darbo bandymai, o jiems skirta 7,113 mln. eurų.

„Litgrid“ teigimu, izoliuoto darbo bandymų šiemet atlikti neplanuojama.

Izoliuotas sistemos darbas numatytas pernai birželį Seime priimtu vadinamuoju sinchronizavimo įstatymu, Baltijos šalims siekiant iki 2025 metų pabaigos desinchronizuotis nuo posovietinės IPS/UPS sistemos (BRELL žiedo) ir sinchronizuotis su Europa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)