Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ su universitetu gruodžio 30 dieną pasirašė pusės metų trukmės sutartį, skelbiama centriniame viešųjų pirkimų portale.

„Studijos tikslas yra išnagrinėjus visas galimas technines ir komercines alternatyvas ir jų kombinacijas, nustatyti ribinę „Litgrid“ priimtiną alternatyvą, kuri leistų maksimaliai fiziškai ir komerciškai riboti baltarusiškos elektros patekimą į Lietuvos elektros perdavimo sistemą bei prekybos rinką“, – rašoma „Litgrid“ komentare BNS.

Sutartis su KTU pasirašyta po derybų be išankstinio skelbimo, pranešė įmonė. Toks būdas pasirinktas, nes tyrimas susijęs su sistemos saugumu bei konfidencialia informacija, o KTU yra nesuinteresuota institucija, turinti patirties ir disponuojanti informacija apie elektros sistemos darbą.

Nuo sausio įsigaliojo prezidento Gitano Nausėdos inicijuoti įstatymų pakeitimai, kuriais imamasi papildomų priemonių užkirsti kelią Astravo AE elektros patekimui į Lietuvą.

Pradėjus veikti Astravo AE, Lietuvos institucijos nesuteiks leidimų įmonėms importuoti jos elektrą, be to, vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai nustačius, kad importuotojas kelia grėsmę šalies saugumui, bus stabdoma jo licencija.

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Vyriausybė vėliau pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą.

Lietuva laikosi pozicijos, kad jėgainė Baltarusijoje statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)