Sutartis pasirašoma kilus įtampai su Turkija dėl jos veiksmų regione ir kontroversiško susitarimo su Libija, kuriuo Ankarai priskiriamos didelės dujų turtingos jūros teritorijos.

2 000 km ilgio „EastMed“ dujotiekiu bus tiekiama 9–12 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Dujos bus tiekiamos iš jūrinių Kipro ir Izraelio telkinių į Graikiją, o tada į Italiją ir kitas Pietryčių Europos šalis.

Gamtinių dujų telkinių atradimas Viduržemio jūros rytuose sukėlė įtampą tarp Kipro ir Turkijos, kuri yra okupavusi šiaurinę Kipro salos dalį.

Graikijos premjeras Kyriakas Mitsotakis, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir Kipro prezidentas Nicas Anastasiadis sutartį pasirašys vėliau ketvirtadienį.

„EastMed“ projektas gerokai sustiprins Kipro, Graikijos ir Izraelio pozicijas Europos energetikos rinkoje. Šis dujotiekis taip pat gali padėti atremti Turkijos bandymus plėsti savo įtakos zoną Viduržemio jūros rytuose.

Turkijai jau dabar gresia ES sankcijos dėl dujų ir naftos žvalgybos netoli Kipro pakrantės. Turkija nepripažįsta Nikosijos vyriausybės.

„Taika ir bendradarbiavimas“

„EastMed“ yra „itin svarbus projektas Izraelio energetikos ateičiai, jis padės šaliai tapti pajėgia energetiškai ir užtikrinti stabilumą regione“, teigiama B. Netanyahu pranešime.

Graikijos energetikos ministras Kostis Hatzidakis pavadino dujotiekį „taikos ir bendradarbiavimo projektu“, kuris bus įgyvendinamas, nepaisant „Turkijos grasinimų“.

Savo ruožtu buvęs Izraelio vyriausybės saugumietis, o dabar – geostrategijos ekspertas Haifos universitete Avinoamas Idanas tvirtino, kad šis projektas yra itin svarbus ne tik Izraeliui, Graikijai ir Kiprui, bet ir visai Europai.

Be to, tikino A. Idanas, „EastMed“ nekonkuruos su Rusijos dujotiekiais, „todėl nėra priežasties manyti, kad jis pakeis geopolitinę dinamiką Europos energetikos rinkoje“.

Nuo Viduržemio jūros rytų iki Italijos tiesiamas dujotiekis kainuos apie 6 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)