Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova griežtai sukritikavo Vašingtoną, kaltindama jį siekiu sutrukdyti kitoms šalims plėtoti savo ekonomiką.

„Valstybė, turinti 22 trln. dolerių viešąją skolą, draudžia mokioms šalims vystyti savo ekonomiką“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė M. Zacharova.

„Amerikos ideologijai nepatinka pasaulinė konkurencija. Netrukus jie paprašys mūsų liautis kvėpuoti“, – pridūrė ji.

Penktadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas patvirtino JAV sankcijas dujotiekį statančioms įmonėms, Amerikos Kongresui išreiškus nuogąstavimų, kad šis projektas suteikia Kremliui pavojingą svertą spausti Vašingtono sąjungininkes Europoje.

Sankcijos, kurioms priešinosi Europos Sąjunga, buvo įtrauktos į didžiulės apimties gynybos išlaidų projektą. D. Trumpas šį dokumentą pasirašė per ceremoniją Andrewso jungtinių pajėgų bazėje, esančioje netoli Vašingtono.

Baudžiamosios priemonės yra nukreiptos prieš įmones, dalyvaujančias tiesiant beveik 11 mlrd. dolerių (9,9 mlrd. eurų) vertės dujotiekį „Nord Stream 2“ Baltijos jūros dugnu. Šis vamzdynas turi padvigubinti Rusijos gamtinių dujų eksporto į pirmaujančią Europos ekonomiką Vokietiją apimtis.

JAV įstatymų leidėjai perspėjo, kad dujotiekis sudarys sąlygas toliau lobti Vašingtonui priešiškai Rusijos vyriausybei ir smarkiai padidins prezidento Vladimiro Putino įtaką Europoje, žemyne tvyrant padidėjusiai įtampai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pareiškė, kad JAV sankcijos nepaveiks Maskvos ekonominių projektų įgyvendinimo.

„Rusija įgyvendina ir toliau įgyvendins savo ekonominius projektus, nepriklausomai nuo kieno nors sankcijų“, – sakoma šeštadienį URM tinklalapyje paskelbtame pranešime.

„Susidomėję stebime, kaip JAV peržengia svarbią ribą užsienio politikoje, pradėdamos įvedinėti sankcijas, prie kurių Rusija seniai priprato, prieš savo pačių sąjungininkus, – pridūrė ministerija. – Iš tikrųjų kalbama ne apie pagalbą europiečiams apsirūpinti energetikos ištekliais priimtinomis kainomis, o tik eliminuoti tokio tiekimo iš Rusijos garantuotus šaltinius.“

„Be to, noras pakenkti Rusijos eksportui – toli gražu ne vienintelė ir ne netgi ne pati svarbiausia [priežastis]. Ne mažiau aiškus siekis primesti Europai amerikietiškas suskystintas dujas, kainuojančias jai gerokai brangiau negu tiekimas vamzdynais iš Rusijos, ir tuo pačiu sulėtinti jos [Europos] ekonomiką, pakirsti gebėjimą konkuruoti su JAV pasaulio rinkose. Galiausiai Europiečiai lieka pralaimėję visais atžvilgiais“, – sakoma URM pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)