Pranešimuose sakoma, kad „Gazprom“ vadovas sutiko su 2018 metų vasarį Stokholmo arbitražo teismo priimtu sprendimu, kai abi šalys „iš principo“ pasiekė susitarimą dėl rusiškų dujų tranzito į Europą.

Dabartinė „Gazprom“ ir „Naftogaz“ sutartis dėl dujų tranzito baigs galioti šių metų pabaigoje.

Anksčiau šią savaitę Maskva ir Kijevas pasirašė preliminarų susitarimą dėl rusiškų dujų tranzito į Ukrainą po kelis mėnesius trukusių sunkių derybų ir artėjant galutiniam terminui sausio 1 dieną.

Maskvos ir Minsko santykiai yra įtempti nuo 2014 metų, Rusijai aneksavus Krymą ir pradėjus remti separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad mainais į beveik 3 mlrd. dolerių sumą, kuri turi būti sumokėta iki metų pabaigos, „Naftogaz“ sutiko atsisakyti visų kitų teisinių veiksmų.

Tokią informaciją per spaudos konferenciją Kijeve patvirtino Ukrainos energetikos ministras Oleksijus Orželas.

Pasak jo, dujų tranzito sutartis bus vykdoma penkerius metus, o minimalus garantuojamas tiekiamų dujų kiekis bus 65 mlrd. kubinių metrų pirmaisiais metais ir 40 mlrd. per vėlesnius ketverius metus.

Susitarimas buvo pasiektas per ketvirtadienį ir penktadienį vestas trišales derybas tarp Kijevo, Maskvos ir Europos Sąjungos atstovų.

Rusiškų dujų tranzito problemos kilo suirus Sovietų Sąjungai ir nepriklausomai Ukraina perėmus vamzdynų infrastruktūros kontrolę.

Vėliau įvyko kelios tiekimo krizės: 1992, 1993 ir 1994 metais Rusija panaudojo dujas kaip ginklą prieš Ukrainą, ne kartą nutraukdama jų tiekimą.

Dabartinė Rusijos ir Ukrainos sutartis buvo pasirašyta po vėliausios krizės 2010 metais, kuomet buvo sutrikdytas tiekimas Europai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)