Dujotiekis, Baltijos jūra sujungsiantis Rusiją ir Vokietiją, turėtų pradėti veikti jau ateinančiais mėnesiais. JAV Senatas sankcijoms pritarė anksčiau šią savaitę.

„Atsakysime lygiavertėmis priemonėmis. Žinoma, tai paveiks mūsų tarpvalstybinius santykius“, – kasmetinėje spaudos konferencijoje sakė V. Putinas.

Anksčiau Kremlius pasmerkė sankcijas ir pavadino jas bandymu nesąžiningai užtikrinti JAV pozicijas Europos dujų rinkoje.

Pasak V. Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo, Jungtinės Valstijos siekia išlaikyti „dirbtinį dominavimą Europos rinkose“ ir priversti Europos šalis pirkti brangias suskystintas gamtines dujas iš JAV vietoje pigesnių rusiškų dujų.

Sankcijas sukritikavo ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas. Jo teigimu, Jungtinės Valstijos bando paveikti „Europoje priimamus nepriklausomus sprendimus“.

„Nord Stream 2“ ir dar vienas Rusijos dujotiekis „Turkstream“ kelia nerimą Kijevui, kad Rusija gali nutraukti dujų tiekimą konflikto šalies rytuose kamuojamai Ukrainai.

Vokietija ir kitos Europos šalys jau dabar gauna dujas iš Rusijos per „Nord Stream 1“ dujotiekį. Vis dėlto didžioji dalis rusiškų dujų į Vakarų Europą patenka tranzitu per Ukrainą.

Pastaruosius 5 metus Rusija yra įsitraukusi į karą Rytų Ukrainoje, kuriame žuvo jau 13 tūkst. žmonių.
Ukraina teigia, kad naujieji dujotiekiai kenkia Europos Sąjungos pastangoms priversti Rusiją užbaigti konfliktą.