Pradėjus veikti Astravo AE, įmonės negaus leidimų importuoti jos elektrą, be to, vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai nustačius, kad importuotojas kelia grėsmę šalies saugumui, bus stabdoma jo licencija.

Pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario Lauryno Kasčiūno, pataisos sustiprina Lietuvos įsipareigojimus ir teisinę bazę „neleisti paversti save nesaugių atominių elektrinių rinka“.

„Tam tikrų landų buvo, bet šiomis pataisomis jos yra užkamšomos. Ir
tikrai dabar jau turėsime tokią teisinę bazę, kuri leis mums iš esmės blokuoti savo rinką nuo nesaugių atominių elektrinių, iš jų ateinančios elektros energijos“, – kalbėjo jis.

L. Kasčiūnas pasiūlė parlamentiniu lygiu pradėti diskusijas su Latvija dėl nesaugiose elektrinėse pagamintos energijos nenaudojimo.

„Puikiai žinome, kad Latvija yra ta silpnoji grandis bandant sukurti gynybinę liniją nuo Astravo elektros, mums reikėtų pagalvoti, kaip galėtume bandyti įvažiuoti pas savo kolegas į Latvijos parlamentą (...), jiems pasakoti apie šią situaciją, nes jie ne iki galo žino ir tikrai tai galėtų būti mūsų parlamentinės diplomatijos esmė“, – tvirtino L. Kasčiūnas.

Konservatorius Žygimantas Pavilionis priminė, kad Seime yra sutarta iki metų pabaigos paruošti bendrą komunikacijos ir veiksmų planą, kaip kitas Europos Sąjungos šalis įtikinti nepirkti Astravo AE elektros.

„Laikas bėga, reaktorius bus paleistas, tai būtų gerai tų bendrai prisiimtų
įsipareigojimų neužmirti“, – tvirtino jis.

Tuo metu liberalas Eugenijus Gentvilas kalbėjo, kad prezidento pasiūlytos priemonės apribos tik galimybę tiesiogiai prekiauti Astrave pagaminta elektra.

„Teoriškai Astravo atominėje elektrinėje pagamintos nesaugios elektros elektronai, gali pasiekti Šiaurės elektros rinką „Nord Pool“ ar per Suomiją, ar kitais būdais“, – sakė parlamentaras.

Seimas ketvirtadienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos pateiktoms Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo pataisoms. Už jas balsavo 105 Seimo nariai, o 9 susilaikė.

Pataisos turėtų įsigalioti nuo 2020 metų sausio.

Seimas anksčiau yra priėmęs įstatymą, draudžiantį pirkti elektrą iš nesaugių jėgainių.

2017 metais Seimas pripažino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Baltarusija atmeta Lietuvos priekaištus, kad statoma elektrinė yra nesaugi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)