Šis klausimas yra itin svarbus ES, nes kelios valstybės narės priklauso nuo rusiškų gamtinių dujų, tiekiamų tranzitu per Ukrainą.

Ukrainos dujų bendrovės „Naftogaz“ generalinis direktorius Andrijus Kobolevas anksčiau šią savaitę pareiškė, kad proveržis mažai tikėtinas.

„Tikiuosi, kad, net jei dabar sandoris nebus pasirašytas, balandį ar gegužę galėsime sugrįžti prie šios diskusijos su Rusijos ir Europos pusėmis“, – Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ citavo A. Kobolevą.

Kijevas siekia pasirašyti ilgalaikę dujų tranzito sutartį, kuri užtikrintų ir dujų tiekimą pačiai Ukrainai. Kitąmet turėtų pradėti veikti du rusiški dujotiekiai – „Nord Stream 2“ ir „Turkstream“ – kurie leis Rusijai apeiti Ukrainą.

„Ukraina teikia pirmenybę ilgalaikei sutarčiai su apibrėžtu tiekiamų dujų kiekiu, kad užtikrintų Europos energijos rinkų stabilumą ir mažesnes kainas vartotojams“, – pranešime teigė Ukrainos energetikos ministerija.

Savo ruožtu Rusija, žadanti tęsti dujų tranzitą per Ukrainą, nepaisant tiesiamų naujų dujotiekių, tikisi tik trumpalaikio susitarimo.
Rusijos ir Ukrainos santykiai subjurę nuo 2014 m., kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį ir pradėjo karą Donbase. Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, Donbaso kare žuvo apie 13 tūkst. žmonių.