„Tikimės, kad šis projektas bus užbaigtas“, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas D. Peskovas, pavadindamas sankcijas „baisiu tarptautinės teisės pažeidimu“.

„Maskvai nepatinka tokie veiksmai, kaip ir Europos sostinėms, įskaitant Berlyną ir Paryžių. Tokiais veiksmais tiesiogiai pažeidžiama tarptautinė teisė, tai puikus nesąžiningos konkurencijos pavyzdys (...)“, – teigė D. Peskovas ir pabrėžė, kad sankcijos lems tiktai didesnes dujų kainas Europos vartotojams.

JAV Atstovų rūmams ir Senatui pritarus sankcijoms, dabar įstatymo projektą dėl sankcijų pritaikymo turi pasirašyti JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Plačiai tikimasi, kad D. Trumpas jį pasirašys, tačiau sankcijos gali neturėti didelės įtakos, atsižvelgiant į tai, kad dujotiekis yra beveik užbaigtas.

JAV įstatymų leidėjai įspėjo, kad „Nord Stream 2“ dujotiekis padidins Europos energetinę priklausomybę nuo Rusijos, be to, Rusija gaus milijardus dolerių ir gerokai išaugs Rusijos prezidento V. Putino įtaka Europoje, kai tuo metu tarp Maskvos ir Vakarų šalių tvyro didelė įtampa.

9,5 mlrd. eurų vertės „Nord Stream 2“ dujotiekis, tiesiamas Baltijos jūra, turi padvigubinti į Vokietiją tiekiamų gamtinių dujų kiekį.

Pusę dujotiekio projekto finansuoja Rusijos dujų milžinė „Gazprom“, o likusią dalį finansuoja Europos partneriai: Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Shell“, Prancūzijos „Engie“ ir Austrijos OMV.

Rusija vylėsi, kad dujotiekis bus pradėtas eksploatuoti 2019-ųjų pabaigoje, bet susidūrus su sunkumais, dabar viliamasi pradėti jį eksploatuoti 2020 metais.