Sankcijos šiems dujotiekiams, tikėtina, padidins įtampą tarp JAV ir Vokietijos bei Turkijos. Vašingtonas tvirtina, kad dujotiekiai padarys Europą labiau priklausomą nuo rusiškų energijos šaltinių, taip sukeldami grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pagal įstatymo projektą, „Nord Stream 2“ – didžiulis energetikos projektas, kuris leis Baltijos jūra tiekti rusiškas dujas Vokietijai – yra „prievartos ir politinių svertų įrankis“, kuris susilpnins Jungtinių Valstijų santykius su Vokietija ir visa Europa.

Įstatymo projektu siekiama įvesti sankcijas laivams, klojantiems „Nord Stream 2“ ir „Turkstream“ vamzdžius, ir asmenims, kurie padeda tokiems laivams veikti.

„Turkstream“ dujotiekiu Juodąja jūra bus tiekiamos dujos Turkijai ir kai kurioms Balkanų šalims.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė pasirašysiantis sankcijų įstatymo projektą, jei Senatas iki savaitės pabaigos jam pritars.
D. Trumpas taip pat turės galimybę nutraukti 5 metams įvedamas sankcijas, jei jis parodys Kongresui, kad JAV pavyko sumažinti Kremliaus galimybes pasinaudoti projektais politinei naudai gauti.

Didžiuliu gynybos biudžeto projektu taip pat oficialiai neleidžiama Turkijai sulaukti F-35 naikintuvų dėl Ankaros sprendimo įsigyti rusiškas raketų sistemas S-400, kurios, Vašingtono teigimu, kelia grėsmę JAV interesams.

Atstovų Rūmai taip pat patvirtino šeštosios JAV kariuomenės atšakos – karinių kosmoso pajėgų – įsteigimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)