„Įvyko technologinis sutrikimas azoto rūgšties gamybos agregate ir į aplinką pateko padidintas azoto oksidų kiekis“, – BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė.

Ji teigė, kad NVSC specialistai šiuo metu yra išvykę į teritoriją Jonavos rajone, link Aklojo ežero, pažiūrėti, kokia ten situacija.

„Susitikti su žmonėmis, informuoti, kaip elgtis, jeigu jie pajustų akių, nosies, gerklės dirginimus ar galvos skausmą, pykinimą“, – kalbėjo J. Arbočienė.

Aplinkos ministerija BNS informavo, kad padidėjusio teršalų kiekio neužfiksavo ir Jonavoje esanti Aplinkos apsaugos agentūros oro kokybės matavimo stotis.

„Achema“ pranešė, kad per incidentą pasimatė oranžinis dūmas, reiškiantis, kad sustabdymo metu susidarė tam tikras kiekis medžiagų, tačiau medžiagų pavadinimų nedetalizavo.

Įmonė teigia, kad procesas buvo itin trumpas ir truko apie minutę, o pasirodžiusį dūmą vėjas nupūtė nuo Jonavos miesto.

Nukentėjusiųjų nėra

„Tuo metu aplinkoje pasimatė oranžinis dūmas, vadinamoji „lapės uodega“, reiškianti, kad sustabdymo metu įrenginiuose susidarė tam tikras kiekis medžiagų. Procesas buvo itin trumpas ir užtruko tik 1–1,5 min., o pasirodžiusį dūmą vėjas nupūtė nuo Jonavos miesto“, – pranešime nurodo „Achema“.

„Iš mūsų pusės bus nustatinėjami kiekiai teršalų, kurie išmesti į orą, ir pradėtas tyrimas“, – BNS sakė Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė.

Anot jos, pirminiais duomenimis, dūmų šleifas, vadinamoji lapės uodega, nuėjo tarp Laibiškių ir Pagelažių gyvenviečių.

„Pirminiais duomenimis, jokių nukentėjusiųjų nėra“, – kalbėjo I. Krikštopaitytė.

Šių metų lapkričio pabaigoje avariniu būdu buvo sustabdyta „Achemos“ veikla. Tuomet per incidentą iš visų galimų išmetimo šaltinių į aplinką pateko didesni nei įprastai azoto oksidų bei anglies monoksido kiekiai.

Nuotraukas atsiuntusio skaitytojo žiniomis, darbuotojams liepta užsidaryti langus ir neiti į lauką.

Jonavos kabelinė televizija TV AVVA „Facebook“ socialiniame tinkle pasidalijo vaizdo įrašu iš incidento vietos.

Vietinė žiniasklaida pranešė apie sprogimą

„Jonavos žinios“ rašo, kad esanti oro kokybės matavimo stotelė padidėjusio užterštumo kol kas nefiksuoja.

„Portalo jonavoszinios.lt redakcijai paskambinę jonaviečiai pranešė, kad 10.30 val. Jonavoje buvo galima išgirsti ir sprogimo garsą, kuris, jų manymu, atskriejo nuo AB ,,Achema“ pusės. Mūsų nepatvirtintais duomenimis, bendrovėje sprogo nitrozinių dujų vamzdis“ – praneša jonavoszinios.lt

Achema paneigė, kad buvo girdėti sprogimas.

„Šiuo metu gamykla dirba normaliu gamybiniu režimu. Minėto įrenginio sustojimas nesukėlė jokių neigiamų pasekmių, išskyrus trumpalaikį gamybos sutrukdymą ir leistiną apie minutę trūkusį dūmų išmetimą. Bendrovės duomenimis, Jonavos mieste esančios aplinkos oro monitoringo stotelės nerodo taršos padidėjimo. Tačiau viešojoje erdvėje pasirodę tyčia skleidžiami gandai apie darbuotojų sužalojimą, taršą ar net sprogimą yra absoliučiai niekuo nepagrįsti, gąsdina ir klaidina žmones bei atsakingas valstybės institucijas“ – rašoma komentare.

Dar vėliau „Achema“ atsiuntė papildomą komentarą. Anot bendrovės, įrengimo stabdymo metu buvo garsas, kuris žmonėms galėjo asocijuotis su sprogimu, tačiau tokio incidento nebuvo. tačiau tikinama, kad gandai apie darbuotojų sužalojimą, taršą ar dujų vamzdžio sprogimą yra absoliučiai niekuo nepagrįsti ir klaidinantys visuomenę.

„Lapės uodega“ Achemoje

Gamybinius įrengimus avariniu būdu „Achema“ buvo sustabdžiusi ir lapkričio pabaigoje, kai įvyko elektros tiekimo incidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (395)