„Norėčiau įsigilinti į tą klausimą dar kartą. Mes savo Energetikos ir darnios plėtros komisijoje tyrinėjome kai kuriuos aspektus, bet visų atsakymų ir aš neturiu. O koks kelias toliau yra? Ar pirksime ir parduosime? (...) Kodėl neužtenka sprendimo tik tarifo sumažinimo ir jo ištempimo iki 2044 m.? Dėl sutarties peržiūros, kuri jau buvo sudaryta dėl nuomos... gal nutraukti galime, pakeisti“, – svarstė V. Poderys.

Parlamentarui taip pat nerimą kelia ir dujų rinkos perspektyvos.

„Kiek aš kalbu su suomiais, estais, latviais, sako mes mažinsime dujų suvartojimą. Bet pas mus irgi bent jau trumpajam laikotarpiu tikrai vėl mažės, nes atsidarys Kauno ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės. Tokio paveikslo suvokiamo ir suprantamo aš tai neturiu. Jaučiu tam tikrą skepticizmą, nesusipažinimą su reikalais“, – Eltai teigė V. Poderys.

Jo teigimu, Seimo koridoriuose šiam projektui besąlygiško palaikymo nėra.

„Taip istoriškai išėjo, kad išpildymas projekto truputį tamsoje buvo. Dabar vis tiek atėjo laikas visiems susipažinti ir savo klausimus išberti. (...) Dabar, kai matome visus galus ekonominius, tie klausimai iškyla“, – pridūrė Seimo narys.

Kaip ELTA jau rašė, Seimas priėmė svarstyti įstatymo projektą dėl valstybės garantijos Šiaurės investicijų bankui (NIB) dėl akcinei bendrovei „Klaipėdos nafta“ teikiamos iki 20 metų laikotarpiui 34,7 mln. eurų paskolos investicijų projektui „Suskystintų gamtinių dujų terminalas“ finansuoti.

Už įstatymo priėmimą balsavo 64 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė – 12.

Valstybės garantija pirmam etapui sieks iki 135 mln. eurų. Ji bus skirta gamtinių dujų tiekimo saugumo papildomai dedamajai prie gamtinių dujų perdavimo kainos (saugumo dedamoji) subalansuoti 2020-2044 metams.

Antram etapui, plaukiojančiosios SGD saugyklos įsigijimui finansuoti, valstybės garantija sieks iki 160 mln. eurų.

Vyriausybė šiai valstybės garantijai yra pritarusi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)