„Amber Grid“ atstovai sako, jog įmonė kategoriškai nesutinka su „MT Group“ teiginiais, o „MT group“ ieškinys nestabdo konkurso procedūrų.

„MT Group“, konkurse dalyvavusi kartu su Lenkijos bendrove „Rafako“, įžvelgia nelygiavertį tiekėjų traktavimą, abejoja ne tik paraiškas vertinusių komisijos narių profesionalumu, bet ir neketina taikstytis su eiliniu palankumu „Alvorai“, rašoma pranešime spaudai.

„Kriterijai, pagal ką buvome pervertinti – praktiškai nesusiję su atsakymais į naujas užklausas, gautas vos prieš keletą dienų iki pakartotinio pirkimo dalyvių pasiūlymų ekonominio naudingumo įvertinimo. Deja, turime pagrindo manyti, kad vertinimą atlikusi naujoji komisija rėmėsi nušalintų komisijos narių paruošta medžiaga“, – pranešime sakė „MT Group“ atstovas Simonas Kunickas.

Bendrovė praėjusią savaitę pateikė naują ieškinį Vilniaus apygardos teismui – ji skundžia esą neteisėtą konkurso dalyvių pasiūlymų pervertinimą, žinant kainas. Teismas įpareigojo Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) pateikti išvadą.

„Amber Grid“ akcininkės valstybės valdomos turto valdymo įmonės „Epso-G“ generalinis direktorius Rolandas Zukas sako, jog „MT group“ ieškinys nestabdo konkurso procedūrų.

„Konkurso komisija dirba toliau, siekiama užbaigti procedūras kuo greičiau“, – BNS sakė R. Zukas.

„Epso–G“ Komunikacijos vadovas Andrius Vilkancas sako, jog „Amber Grid“ kategoriškai nesutinka su „MT Group“ teiginiais, tačiau kol nebaigtas konkursas ir nėra paskelbtas jo laimėtojas, nuo viešų komentarų įmonė susilaiko.

„Tiekėjas, gindamas tariamai pažeistus interesus teisme, turės pagrįsti juos įrodymais. Esame pasirengę teisme argumentuotai atsakyti į visus nepagrįstus teiginius ir ginti savo dalykinę reputaciją“, – komentare BNS sakė jis.

Pasak BNS šaltinių, „Amber Grid“ iš naujo įvertinus rangovo konkurso dalyvių pasiūlymus, „Alvora“, kaip ir anksčiau, eilėje yra pirma. Oficialiai eilė dar nėra paskelbta, laukiant visų dokumentų iš „Alvoros“.

„MT Group“ konkurso rezultatus anksčiau jau buvo apskundusi teismams, tačiau „Amber Grid“ prašymu byla nutraukta, pastarajai nutraukus ankstesnio konkurso procedūras ir nutarus iš naujo vertinti du geriausius pasiūlymus pateikusius tiekėjus ir tokiu būdu nelikus ginčo objekto. Be to, teismai anksčiau nesutiko laikinai stabdyti konkurso.

Dabar, anot S. Kunicko, bendrovei įtarimus kelia aplinkybės, lėmusios pasiūlymų pakartotinį pervertinimą. Tarkime, „Amber Grid“ reikalavo pateikti 35 papildomus šaltkalvius, tuo metu „MT Group“ teigia jų pateikusi 38, tačiau balai iš jo buvo atimti, nes vieno jų dokumentai dėl techninės klaidos buvo pateikti du kartus.

Be to, S. Kunicko teigimu, bendrovės teikti užsienio specialistai, turintys patirties įgyvendinant vienus didžiausių projektų Europos Sąjungoje, buvo įvertinti kaip neturintys patirties. Anot jo, toks vertinimas patogus „Alvorai“, kurios patirtis sukaupta ankstesniuose „Amber Grid“ konkursuose.

„MT Group“ ir „Rafako“ praėjusią savaitę pateikė pretenziją „Amber Grid“, taip pat VPT bei Centrinei projektų valdymo agentūrai.

Atsižvelgusi į VPT rekomendacijas, įvertinusi konkurso sudėtingumą ir didelę dokumentų apimtį, naujai paaiškėjusias aplinkybes ir šalių pateiktus dokumentus, „Amber Grid“ valdyba spalio pabaigoje atšaukė rugpjūčio 6 dienos sprendimą, kuriuo patvirtino sutarties su „Alvora“ sąlygas ir nutarė grįžti į galutinių pasiūlymų vertinimo etapą.

Bendrovė iš naujo vertino dviejų konkurso dalyvių – „Alvoros“ (pasiūlymo vertė 79,85 mln. eurų be PVM) ir „MT Group“ (84,985 mln. eurų) pasiūlymus.

Teismams išvadą pateikusi VPT teigė, kad „Alvoros“ pergalę lėmė nepagrįstai jai skirti trys balai, be to, „AmberGrid“ galėjo neleistinai keisti konkurso sąlygų aiškinimą ir turinį.

„Amber Grid“ nepavykus numatytu laiku – iki spalio pradžios – pasirašyti sutarties dėl GIPL statybos bei kilus abejonių dėl konkurso skaidrumo, neseniai atsistatydino „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys, buvo atleistas konkurso komisijos pirmininkas Tomas Suslavičius.

Visa GIPL projekto vertė – apie 500 mln. eurų, investicijos Lietuvos pusėje sieks iki 136 mln. eurų. Projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai – iki 58 mln. eurų.

500 mln. eurų vertės GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatore „Gaz-System“.