ES Bendrasis Teismas rugsėjį atmetė „Achemos“ skundą ir patvirtino, kad visa valstybės pagalbos terminalui derinimo su Europos Komisija (EK) procedūra prieš 6-7 metus vyko teisėtai, įskaitant pasirinktą SGD terminalo dydį ir projekto įgyvendinimo bei finansavimo modelį.

„Rengiamas skundas Europos Teisingumo Teismui, skundo pateikimo terminas yra lapkričio 22 diena ir iki tos datos planuojamas pateikti skundas“, – BNS trečiadienį sakė „Achemai“ atstovaujantis „Leadell“ advokatas Vaidas Radvila.

Anto jo, Bendrasis Teismas neišnagrinėjo visų aplinkybių, pavyzdžiui, Europos Komisija turėjo įvertinti ir nepritarti valstybės pagalbai „Klaipėdos naftai“.

2013 metų EK sprendimu remti SGD terminalą nepatenkinta didžiausia Lietuvos dujų vartotoja „Achema“ bylą prieš EK inicijavo 2016 metų liepą. ES Bendrajam Teismui ji apskundė Komisijos sprendimą suderinti valstybės pagalbą terminalui.

„Achemos grupės“ valdybos pirmininko pavaduotojas Gintaras Balčiūnas BNS tuomet teigė, kad derinant valstybės pagalbą nebuvo atskleista visa informacija Komisijai, pavyzdžiui, jog nebuvo leista „Achemai“ statyti savo terminalą, taip pat, kad Klaipėdos SGD terminalo pajėgumai per dideli, nebuvo atskleisti tikslūs duomenys apie faktinį jo naudojimą.

Po maždaug pusmetį trukusio tyrimo EK 2013 metų lapkritį pareiškė, kad 448 mln. eurų vertės bendra valstybės pagalba SGD terminalo projektui neiškreips konkurencijos, o Lietuva galės integruotis į ES dujų rinką.

„Achemos grupė“ kritikuoja arba nepritaria visiems svarbiausiems didžiausios „Klaipėdos naftos“ akcininkės Energetikos ministerijos siūlomiems sprendimams dėl SGD terminalo veiklos, įskaitant paskutinius, numatančius įkurti naują antrinę įmonę, skolintis iš tarptautinių bankų, išpirkti SGD laivą-saugyklą „Independence“, taip pat sumažinti terminalo išlaikymo kaštus.

„Achemos grupė“ Lietuvos ir ES teismams bei EK skundė visus sprendimus, susijusius su SGD terminalo išlaikymu. Grupė, kuri yra didžiausia dujų vartotoja Lietuvoje, sumoka didelę dalį terminalo kaštų.

Tačiau „Achemos grupei“ kol kas nepavyko laimėti nė vienos bylos.