Pasak jo, Finansų ministerijos užsakymu Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) 2018 metais atliko studiją, kurioje įvertino Lietuvos kapitalo rinką ir pateikė rekomendacijas, kaip padidinti jos patrauklumą bei pritraukti ženkliai didesnes vietinių bei užsienio institucinių investuotojų investicijas.

Pirmoji iš 22-jų ERPB pateiktų rekomendacijų yra įtraukti valstybės kapitalo įmonių akcijas į viešą vertybinių popierių rinką, o jau biržoje esančių bendrovių laisvai cirkuliuojančių akcijų kiekį ženkliai padidinti.

„Akivaizdu, kad ketinimas išbraukti ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijas iš biržos sąrašų yra priešingos krypties veiksmas“, – komentare BNS pabrėžė S. Malinauskas.

Tiesa, anot jo, Finansų ministerija kapitalo rinkos plėtrą kėlė kaip vieną strateginių prioritetų ir ėmėsi įgyvendindinti ERPB rekomendacijas.

„Belieka tikėtis, jog po dviejų antrinių įmonių atsitraukimo „Ignitis grupė“ pati žengs į kapitalo rinką ir pasiūlys savo akcijų instituciniams ir smulkiesiems investuotojams. Šiam žingsniui sėkmingai įgyvendinti būtinas investuotojų pasitikėjimas, kurį bendrovei itin svarbu išsaugoti skaidriai ir teisingai įgyvendinant ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijų supirkimo procesą“, – tvirtino S. Malinauskas.

Pirmadienį vakare paskelbta, kad „Ignitis grupė“ inicijuoja akcininkų susirinkimus ir siūlys nebeprekiauti ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijomis Vilniaus biržoje. Gruodžio 4 dieną vyksiantys susirinkimai bus tik formalumas, nes „Ignitis grupė“ valdo 94,79 proc. ESO ir 96,82 proc. „Ignitis gamybos” akcijų.

ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijos kotiruojamos Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše. Antradienį birža bendrovių prašymu sustabdė prekybą jų akcijomis.