Vyriausybė trečiadienį nutarė Energetikos ministerijai skirti tokią sumą iš valstybės vardu pasiskolintų lėšų. Pasak ministerijos, pinigai būtini padengti skolą už 2018 metus ir apmokėti šiemet suteiktas paslaugas.

Prieš metus Vyriausybė advokatų išlaidoms buvo skyrusi 3,2 mln. eurų, 2017 metų rudenį – 2,3 mln. eurų. Pernai skelbta, kad skola iki 2018 metų pabaigos dar didės, o 2018-2020 metais teisininkams gali prireikti iš viso apie 7,5 mln. eurų.

Ginče su „Gazprom“ Lietuvai atstovauja viena didžiausių pasaulyje advokatų kontorų – JAV „Shearman &Sterling“ – su ja 2016 metų pabaigoje pasirašyta trejų metų trukmės 1 mln. eurų vertės sutartis. Iki tol Lietuvą Stokholmo arbitraže gynusiai JAV advokatų kontorai buvo sumokėta apie 9 mln. eurų.

Ginče su Prancūzijos „Veolia“ Vašingtono arbitraže Lietuvai taip pat atstovauja „Shearman & Sterling“ kartu su Lietuvos advokatų kontora „Tark,Grunte, Sutkiene ir partneriai“. Anksčiau teigta, kad šis bylinėjimasis Lietuvai gali kainuoti 3-4 mln. eurų.

„Veolia“ teigia, kad jos investicijos nukentėjo dėl nesąžiningo Lietuvos politikų ir reguliavimo institucijų elgesio, ir reikalauja 118 mln. eurų žalos atlyginimo.

Lietuvos pareigūnai kaltina „Veolios“ atstovus neteisėtai manipuliavus energijos kainomis ir pateikė apie 200 mln. eurų pretenziją koncernui.

Ketverius metus trukusį Vyriausybės ir „Gazprom“ ginčą dėl maždaug 1,3 mlrd. eurų permokos nagrinėjęs Stokholmo arbitražas 2016 metų birželį paskelbė neįžvelgęs Rusijos bendrovės kaltės, tačiau pripažino, kad „Gazprom“, tiekdamas dujas Lietuvai ir valdydamas „Lietuvos dujų“ akcijas, turėjo interesų konfliktą.

Švedijos Apeliacinis teismas šių metų liepą nepanaikino Stokholmo arbitražo sprendimo Lietuvos byloje prieš „Gazprom“. Lietuva Apeliacinio teismo sprendimą apskundė Švedijos Aukščiausiajam Teismui.