Šalies vadovas siūlo Seimui keisti dalį Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo, Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo, Elektros energetikos įstatymo ir Energetikos įstatymo nuostatų.

„Lietuvos aplinkai ir visuomenės sveikatai pavojingu būdu pagamintos elektros energijos importas kelia grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui. Todėl būtina jau dabar imtis papildomų priemonių, kurios ribotų tokios elektros energijos patekimo į Lietuvos teritoriją galimybes“, – sako G. Nausėda.

Kaip teigiama Prezidentūros pranešime, teikiamos įstatymų pataisos numato leisti nedelsiant panaikinti išduotus leidimus ir neišduoti naujų leidimų importuoti elektros energiją iš trečiųjų šalių, kuriose yra nesaugia pripažinta branduolinė elektrinė, nuo pat tokios nesaugios branduolinės elektrinės veiklos pradžios. Ši nuostata, kaip teigiama, leistų atitinkamai reaguoti ir į Seimo sprendimą pripažinti nesaugia jau veikiančią trečiosios šalies branduolinę elektrinę.

Pripažinus, kad elektros energijos importas iš konkrečios trečiosios šalies, kurioje veikia nesaugi branduolinė elektrinė, kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, numatyta riboti naujų leidimų importuoti elektros energiją iš tos šalies išdavimą.

Taip pat pagal siūlomą tvarką, anot pranešimo, Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba galėtų kreiptis į Nacionaliniam saugumui svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, prašydama atlikti elektros importą vykdančių asmenų veiklos patikrą dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui. Tokius atvejus nustačius, Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba galėtų nedelsdama stabdyti leidimų galiojimą.

Galiojantys teisės aktai numato, kad dėl branduolinės elektrinės pripažinimo nesaugia sprendžia Seimas, atsižvelgdamas į Vyriausybės pateiktą vertinimą.

2017–ųjų birželį Seimas pripažino, kad Baltarusijoje, Astrave, statoma branduolinė elektrinė yra nesaugi ir kelianti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)