Visgi interviu „Reuters“ B. van Beurdenas pripažino, kad kai kurie akcininkai gali pasitraukti iš „Shell“ dėl to, ką jis vadina naftos ir dujų „demonizacija“ ir esą nepagrįstu nerimu dėl energetikos bendrovių verslo modelio.

61-erių olandas pastaraisiais metais tapo vienu garsiausiai apie klimato kaitą kalbančių žmonių energetikos sektoriuje. Vis dėlto jis atmetė klimato aktyvistų kaltinimus, esą investicijos į naftos ir dujų gavybą nėra tvarios.

„Nepaisant to, ką sako daugelis aktyvistų, visiškai normalu investuoti į naftą ir dujas, nes pasauliui to reikia. Neturime kito pasirinkimo, kaip tik investuoti į ilgalaikius projektus“, – kalbėjo B. van Beurdenas.

„Shell“ ir kitos didžiosios energetikos bendrovės ilgą laiką tikino, kad perėjimas nuo naftos ir dujų prie mažiau taršių energijos šaltinių užtruks ilgus dešimtmečius. B. van Beurdenas taip pat pabrėžė, esą atsisakyti naftos ir dujų pernelyg anksti būtų klaidinga.

„Viena iš didžiausių grėsmių nėra ta, kad mes tapsime dinozaurais dėl to, jog vis dar investuojame į naftą ir dujas, kai to jau nebereikia. Didesnė grėsmė yra per anksti atsukti nugarą naftai ir dujoms“, – tvirtino „Shell“ vadovas.

„Shell“ tapo vienu iš pagrindinių klimato aktyvistų taikiniu, o protestai šalia „Shell“ būstinės Londone yra dažnas reiškinys. Neseniai bendrovės paramos dėl klimato kaitos sumetimų atsisakė Britų nacionalinis teatras.

B. van Beurdenas savo ruožtu ragino vyriausybes imtis aktyvesnių veiksmų, perspėdamas dėl nepakankamos pažangos siekiant 2015-ųjų Paryžiaus klimato kaitos susitarimo tikslų.

„Ar tai įmanoma pasiekti? Manau, kad taip. Visuomenė vis labiau priešinasi tam, kad mes darome nepakankamai pažangos“, – svarstė B. van Beurdenas.

Pasak jo, jei nebus imtasi tinkamos klimato politikos, visuomenės atsakas gali būti nenuspėjamas.

„Reikia išleisti orą iš baliono kuo greičiau, kol balionas nesprogo“, – įspėjo B. van Beurdenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)