Bendrovės valdybos nustatytas kainas ketvirtadienį patvirtino Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Taryba ketvirtadienį pranešė, kad Klaipėdos dujų apskaitos stotyje (DAS) – suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) įleidimo taške – 2020 metams nustatytas 35,69 euro už MWh per parą/per metus mokestis už pajėgumus. Skatinant rinkos konkurencingumą, kitąmet Klaipėdos taške taikoma 75 proc. nuolaida.

„Siekiant efektyviai vystyti regioninę Baltijos-Suomijos šalių dujų rinką, įleidimo taškų kainos harmonizuotos su kitomis FINESTLAT (Estijos, Latvijos, Suomijos bendra kainų zona) kainų zonos šalimis, tai yra, įleidimo kaina yra vienoda visiems įleidimo taškams“, – rašoma VERT pranešime.

Kitais metais taikoma įleidimo-išleidimo taškuose padalijimo proporcija pagrindiniam perdavimo tinklui siekia 73,3/26,7 proc. (šiemet 20/80 proc.).

Sistemos naudotojai gali užsakyti ne tik ilgalaikius pajėgumus metams, bet ir trumpalaikius – ketvirčiui, mėnesiui ar parai.

Gamtinių dujų perdavimo paslaugų kainos nustatomos atskirai kiekviename įleidimo ir išleidimo taške.

Birželį VERT nusprendė, kad „Amber Grid“ reguliuojamos perdavimo veiklos pajamos 2020 metais mažėja beveik 18 proc. iki 36,074 mln. eurų.

Pasak tarybos, tai iš esmės lėmė bendrovės 2014-2018 metais gauta didesnė nei tarybos nustatyta investicijų grąža – iš viso 9,36 mln. eurų. Ši suma bus grąžinta vartotojams, 2020 metais taikant mažesnę perdavimo kainą.

Kitąmet „Amber Grid“ dujotiekiais planuoja transportuoti apie 49,6 teravatvalandės dujų (šiemet 49,7 TWh).

96,58 proc. „Amber Grid“ akcijų priklauso Energetikos ministerijos valdomam holdingui „Epso-G“.