Vyriausybė trečiadienį spręs dėl būsimųjų aukcionų tvarkaraščio. Energetikos ministerijos siūlymu kiekvienam iš 2020-2022 metais numatytų trijų aukcionų numatyta paskirstyti po 0,7 teravatvalandės (TWh) elektros.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad patvirtintas aukcionų grafikas leis investuotojams įvertinti savo galimybes ir tinkamai jiems pasiruošti.

Aukcionai vyktų 2020 metų gegužės 29 dieną, 2021 metų vasario 23 dieną, 2022 metų kovo 10 dieną.

„Planuojamas 146 mln. eurų VIAP lėšų poreikis per 12 metų paskirsčius visą tvarkaraštyje nurodytą 2,1 TWh metinį elektros energijos gamybos kiekį“, – rašoma nutarimo projekte.

Pasak jo, papildomų valstybės, savivaldybių biudžetų ir kitų valstybės fondų lėšų nereikės.

Energetikos ministerija anksčiau yra sakiusi, kad atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) plėtra bus finansuojama iš VIAP lėšų ir vartotojams papildomai nekainuos, kadangi nuo 2021 metų daliai AEI gamintojų, gaunančių paramą pagal dabartinę paramos schemą, baigsis skatinamasis laikotarpis, o paramos intensyvumas bus mažesnis.

Jei Vyriausybė patvirtins tvarkaraštį, „Litgrid“ kartu su ESO skelbs naujausią informaciją apie rezervuotą ir esamą laisvą elektros tinklų galią, kurią galima panaudoti atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) elektrinėms prijungti, taip pat elektros tinklų rekonstrukcijos ir plėtros planus.

Pasak ministerijos, paskirsčius visą numatytą elektros kiekį, 2025 metais Lietuva pasiektų tikslą 38 proc. suvartojamos elektros pagaminti iš AEI. Planuojama, kad 2025 metais AEI naudojančios elektrinės pagamins iki 5 TWh elektros ir tai leis 30 proc. sumažinti jos importą.

Pirmąjį technologiškai neutralų aukcioną Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) paskelbė rugsėjo 2 dieną, jame skirstoma 0,3 TWh. Įvairių žaliosios energetikos technologijų plėtotojai jame varžysis dėl kainos priedo prie elektros rinkos kainos „Nord Pool“ biržoje, jis bus mokamas 12 metų. Nugalėtojai bus skelbiami 2020 metų pradžioje.