Nuo spalio 1 dienos Lietuvoje atsirado galimybė gaminti elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių ir ją vartoti geografiškai skirtingose vietose. Energetikos ministerija skelbė, kad tai ypač aktualu daugiabučių namų gyventojams.

„Vartotojas galės pasistatyti elektrinę vienoje vietoje, o joje pagamintą energiją vartoti kitoje vietoje – pavyzdžiui, pasigaminti sodyboje Alytaus rajone, o suvartoti bute Vilniaus mieste.

Tokiose elektrinėse pagaminama elektros energija bus patiekiama į elektros tinklą, o kaupimo laikotarpiu t.y. nuo einamųjų metų balandžio 1 dienos iki kitų metų kovo 31 dienos kiekvienas gyventojas galės iš tinklo susigrąžinti į tinklus patiektą elektros energijos kiekį, sumokėdamas tik tam tikrą nustatytą pasinaudojimo elektros tinklais mokestį. Šiuo metu gyventojai gali rinktis iš keturių pasinaudojimo tinklais mokesčių variantų.

Pradėjus veikti saulės elektrinei, specialus išmanusis apskaitos prietaisas fiksuos, kiek elektros energijos yra suvartojama iš karto, kai ji pagaminama, bei koks nesuvartotos energijos kiekis atiduodamas į elektros tinklą.

Pagal anksčiau gaminančio vartotojo nurodytus skirtingiems vartojimo objektams priskiriamus galios kiekius, tinklo operatorius vykdys apskaitą bei nustatys, kiek kilovatvalandžių elektros iš tinklo vartotojas gali susigrąžinti kiekviename savo objekte“, – rašoma ministerijos pranešime.

Pristatė platformą

Pasinaudoti naująja galimybe pasiūlė „Ignitis grupė“ (buvusi „Lietuvos energija“). Viename įmonės projekte saulės elektrinės galią buvo galima pirkti, o kitame – nuomotis.

„Ignitis saulės parkų“ tinklapyje pateikiamoje skaičiuoklėje galima sužinoti, ar vartotojui apsimoka tai daryti.

Pavyzdžiui, jei namų ūkio vidutinės mėnesio elektros sąskaitos dydis yra 10 eurų, tuomet jam rekomenduojama galia yra 0 kilovatvalandžių, o tai reiškia, kad jo elektros energijos naudojimas yra per mažas nutolusios saulės elektrinės daliai įsigyti.

Tačiau jei per mėnesį vidutiniškai už elektrą sumokama 15 eurų, tuomet rekomenduojama galia yra 1,3 kW ir per metus galima sutaupyti 105 eurus, rodo skaičiuoklė.

Pradinė investicija perkant saulės elektrinės dalį Obeniuose tokiu atveju sudarytų 1203 eurus, kurie turėtų atsipirkti per 7 metus. Planuojama nauda per visą 25 metų jėgainės veikimo laikotarpį – 2203 eurai (įvertinant infliaciją bei elektros energijos ir kitų paslaugų kainų pokyčius).

Tokį variantą pasirinkęs namų ūkis nuo anglies dvideginio sugėrimo išsaugos 605 medžius ir 24 tonomis sumažins CO2 patekimą į aplinką.

Skaičiuoklėje pateikiama, kad dabar namų ūkis per metus už elektrą sumoka 180 eurų (12*15), o įsigijus jėgainės dalį, mokės 75 eurus per metus (45 eurai – likusi elektros energijos dalis iš tiekėjo bei pasinaudojimo tinklais mokestis; 30 eurų – metinis nutolusios saulės elektrinės mokestis už priežiūrą).

Skaičiuojama, kad saulės elektrinės 1 kW per metus pagamina 1 tūkst. kWh energijos. Skaičiavimuose įtrauktas metinis pasinaudojimu tinklu mokestis, mokamas už saulės elektrinės galią – 25,99 euro/kW.

Tinklapyje dar nurodoma, kad elektros energijos kaina skaičiuojant sutaupymus itin svarbi. „Stebėdami rinkos situaciją, skaičiavimuose įtraukiame, kad elektros kaina kasmet auga 2,3 proc. (įskaitant infliaciją)“, – rašoma prie skaičiuoklių.


„Ignitis“ taip pat suteikė galimybę dalį elektrinės nuomotis. Tačiau neturint lėšų įsigijimui, metiniai sutaupymai kur kas mažesni. Pavyzdžiui, turint tą pačią 15 eurų mėnesinę sąskaitą, per metus būtų sutaupoma 17 eurų (kai įsigyjant – 105 eurai).

Skaičiuojama, kad jei dabar metinė elektros sąskaita yra 180 eurų, tuomet nuomojantis ji sumažėtų iki 164 eurų (45 eurai – likusi elektros energijos dalis iš tiekėjo bei pasinaudojimo tinklais mokestis; 119 eurų – nuomos įmoka už dalį nutolusios saulės elektrinės).

Šiuo metu abu „Ignitis saulės parkų“ projektai išparduoti/išnuomoti. Pirmadienį tinklapyje buvo nurodoma, kad eilėje laukia 909 klientai, kurie norėtų 3272 kW.

Nuotolines elektrines jau siūlo ir privati įmonė – „Sun Investment Group“. Pirmadienį tinklapyje „Saulės bendruomenė“ buvo nurodoma, kad Klaipėdos rajone statomoje elektrinėje rezervuota 18,2 proc. pajėgumų.

Renkantis nutolusios saulės elektrinės galios dydį, svarbu įsivertinti savo poreikius, nes jei energijos bus pagaminta per daug, gyventojas gali nespėti jos visos sunaudoti.

„Įprastai gaminantys vartotojai didžiąją dalį savo elektros energijos metinį poreikį pasigamina per 2–3 mėnesius (birželis, liepa, rugpjūtis), kai saulė generuoja daugiausia elektros energijos. Gaminantys vartotojai visą sugeneruotą energiją per šviesiausius metų mėnesius gali išnaudoti per metus. Kaupimo laikotarpis Lietuvoje galioja nuo balandžio 1 dienos iki kovo 31 dienos“, – rašoma „Ignitis saulės parkų“ tinklapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)