Energetikos ministerija pripažįsta problemą, bet tik prieš rinkimus susigriebta ruoštis aukcionui – neaišku, kada ir ką pastatysime. Visų dabartinių gamybos pajėgumų suminė elektros galia – apie 1000 megavatų – yra dukart mažesnė nei Lietuva vartoja piko valandomis sausį.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas tikina, kad tokia situacija nei saugi, nei suprantama, nei racionali.

„Generacija nebuvo vystoma nuo to laiko, kai buvo Elektrėnuose pastatytas 9 blokas, tuo metu nenauji pajėgumai išjungti. Kažkuriuo metu importas yra pigesnis, tai galima suprasti, tačiau vargu ar tai yra pateisinimas nevystyti generacijos“, – sako A. Sekmokas.

Anot jo, gamybai buvę galima panaudoti užkonservuotus Elektrėnų 7 ir 8 blokus, nebeveikiančią Vilniaus trečiąją termofikacinę (TEC).

A. Sekmokas apskritai abejoja, ar Lietuva galės nutraukti elektros importą iš Baltarusijos, pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei Baltarusijoje.

Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ tikina, kad Lietuva būtų pajėgi apsirūpinti elektra izoliuoto veikimo sąlygomis su „LitPol Link“ ir „NordBalt“ bei Latvijos jungtimis ir vidine generacija.

Per 8 šių metų mėnesius grynieji elektros srautai iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą sudarė 3,1 teravatvalandės – maždaug 40 proc. Lietuvos suvartoto elektros.