Bendroje deklaracijoje, kurią sekmadienio popietę Vilniuje pasirašė JAV energetikos sekretorius Rickas Perry (Rikas Peris) ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos ministrai, nurodoma, kad JAV gali teikti strateginę ir techninę paramą.

Deklaracijoje pabrėžiama, kad šiuo metu yra labai svarbu „stiprinti strateginės Baltijos energetikos infrastruktūros kibernetinį saugumą“.

„Mes matome labai svarbų vaidmenį, kurį JAV galėtų vaidinti teikiant Baltijos valstybėms strateginę ir techninę paramą“, – rašoma deklaracijoje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai BNS sakė, kad Lietuva tikisi JAV įmonių dalyvavimo modernizuojant SCADA kompiuterines elektros tinklų valdymo sistemas, stiprinant apsaugą nuo įsibrovimo, taip pat planuojamas specialistų keitimasis informacija.

„Įgyvendinant šį projektą akivaizdu, kad tai susiję su elektros sistemos saugumu, stabilumu. Norime būti apsidraudę, kad tokiose srityse turėtume ir techninę Jungtinių Amerikos Valstijų paramą“, – žurnalistams sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Baltijos šalyse veikiančios SCADA informacinės sistemos yra būtent JAV kūrinys, kalbėjome šiandien apie tai, kaip toliau tas bendradarbiavimas turėtų būti stiprinamas“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, per pusmetį numatoma sukurti specialistų bendradarbiavimo platformą.

„Sutarėme, kad bus sukuriama tokia platforma, Baltijos šalių bendradarbiavimo programa būtent kibernetinio saugumo srityje. Tai bus padaryta maždaug per pusę metų“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Už kibernetinį saugumą atsakingas krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza BNS teigė, kad „Lietuvai svarbu, jog JAV dalyvautų modernizuojant energijos gamybos ir skirstymo sistemas, diegiant saugumą užtikrinančias technologijas“.

Kibernetinių atakų šaltiniai dokumente neįvardijami, bet Lietuvos žvalgyba šiemet perspėjo, kad šalies „energetikos sektorius yra vienas iš Rusijos kibernetinių grupuočių taikinių“.

Viešai paskelbtoje ataskaitoje Lietuvos žvalgybos tarnybos teigia fiksuojančios pasikartojančius Rusijos bandymus vykdyti Lietuvos energetikos sektoriaus sistemų žvalgybą.

„Energetikos sektorius dar išlieka Rusijos kibernetiniu taikiniu. Tinklai yra nuolatos skenuojami, ieškant silpnų saugos ir valdymo vietų“, – BNS sakė E. Kerza.

Siekdamos sumažinti priklausomybę nuo Maskvos, Baltijos šalys numato iki 2025 metų susijungti su Europos elektros energetikos sistema.

Lietuva, Latvija ir Estija šiuo metu veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Siekiant sklandaus atsijungimo, derybose su Rusija ir Baltarusija žada dalyvauti Europos Komisija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)