Pastaroji su Kauno bendrove KRS buvo pašalintos iš Lietuvos-Lenkijos dujotiekio (GIPL) rangovo konkurso, motyvuojant grėsmėmis nacionaliniam saugumui.

„Beltruboprovodstroj“ Vyriausybei rugsėjį pateikė pretenziją dėl galimo investuotojo teisių pažeidimo ir 10,215 mln. eurų žalos atlyginimo.

Iš beveik 100 mln. eurų vertės GIPL statybų konkurso dar birželį pašalinta „Beltruboprovodstroj“ teigia, kad ja buvo pasinaudota, siekiant sumažinti kitų dalyvių pasiūlymų kainą.

Mažiausią kainą – 74,9 mln. eurų (be PVM) – konkurse pasiūliusi „Beltruboprovodstroj“ vis dar tikisi būti paskelbta jo laimėtoja, nors laimėtojas jau paskelbtas ir netrukus su juo tikimasi pasirašyti sutartį. Priešingu atveju ji neatmeta galimybės kreiptis į tarptautinį arbitražą.

„Beltruboprovodstroj“ direktorių tarybos narys Aleksandras Pugačiovas pirmadienį sakė BNS, kad Lietuvos valdininkų pozicija, esą įmonė kelia riziką šalies nacionaliniam saugumui, yra visiškai nepagrįsta, o bendrovė šiuo metu neturi užsakymų Rusijoje.

A. Pugačiovas piktinosi, kad su jo vadovaujama įmone net nebuvo kalbėta dėl galimų priekaištų. Pasak jo, bendrove iš esmės buvo pasinaudota siekiant sumažinti pasiūlymų kainą.

A. Pugačiovo teigimu, Vyriausybė turi per 6 mėnesius išnagrinėti pretenziją, ir jei per tą laiką nebus rastas sutarimas, Baltarusijos įmonė teiks ieškinį tarptautiniam arbitražui.

Vyriausybė KRS ir Baltarusijos įmonės konsorciumą iš GIPL rangovo konkurso pašalino dėl galimų jos verslo ryšių su Rusijos bendrovėmis ir kontaktų su riziką keliančiais asmenimis.

Vyriausybė rėmėsi strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos birželio 20 dienos išvada, kurioje rašoma, kad pagrindiniai „Beltruboprovodstroj“ užsakovai yra Rusijos ir Baltarusijos įmonės, įskaitant koncerno „Gazprom“ įmones, iš jų ji gauna daugiausia pajamų.

Dujotiekio statybos rangovo konkurso laimėtoja paskelbta 79,85 mln. eurų kainą pasiūliusi inžinerinių tinklų statybos bendrovė „Alvora“ kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“.

Tačiau rugsėjo pradžioje Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nurodė „Amber Grid“ laikinai sustabdyti konkursą. Jos išvada turėtų būti pateikta netrukus.

GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“. Numatoma, kad dujų jungtis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

Visa projekto vertė – 500 mln. eurų, investicijos vien Lietuvoje sieks iki 136 mln. eurų.