Taryba pažymoje nurodo, kad ESO atlikta projekto kaštų ir naudos analizė yra teigiama. Tai reiškia, kad išmaniosios apskaitos atnešama nauda vartotojams viršija jos įgyvendinimui skiriamas lėšas, teigia VERT.

ESO planuoja esmines investicijas atlikti nuo 2021 iki 2023 metų. Taip pat VERT įpareigojo bendrovę sukurti naudos stebėsenos sistemą, kuri užtikrintų įgyvendinamo išmaniosios apskaitos projekto efektyvumo priežiūrą.

Pasak VERT, kaštų ir naudos analizė rodo, kad investicijos į išmaniuosius skaitiklius atsipirks per įvairias sukuriamas naudas. Pavyzdžiui, dėl tikslesnio elektros vartojimo fiksavimo sumažės neteisėtas vartojimas, dėl ko, skaičiuojama, bus galima kasmet sutaupyti apie 3 mln. eurų. Be to, bus optimizuota skaitiklių priežiūra, ESO darbuotojams nebereikės periodiškai tikrinti skaitiklių rodmenų, nurodo taryba.

Skaičiuojama, kad elektros energijos kaina dėl išmaniųjų skaitiklių diegimo iš esmės nesikeis, tačiau jų sukuriamos naudos esą padės taupyti energiją. Šiuo metu vidutinė elektros energijos kaina buities klientui nuo sausio 1 dienos siekia 10,317 cento be PVM už kilovatvalandę (kWh). VERT skaičiavimu, remiantis kaštų ir naudų analize, vidutinis elektros skirstymo dalies pokytis tarife dėl išmaniųjų skaitiklių diegimo sudarys apie 0,05 cento už kWh.

Šiuo metu vidutinis elektros energijos suvartojimas Lietuvoje siekia 152 kWh per mėnesį. Įdiegus išmaniuosius skaitiklius Lietuvoje, darant prielaidą, kad bus naudojama vidutiniškai iki 5 proc. mažiau elektros energijos (apie 7,5 kWh mažiau), galutinė mėnesinė sąskaita namų ūkiui turėtų sumažėti maždaug 71 centu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)