„Mes pasakėme, kad nepirksime elektros iš sistemų, kuriose yra nesaugios branduolinės elektros, kitaip sakant, mūsų įstatymas draudžia pirkti elektrą iš Rytų, ar tai rusiška, ar baltarusiška, jų sistema yra bendra. Šia prasme, jeigu elektra kažkokiu būdu iš Rytų patenka į mūsų rinką, tai netiesiogiai reiškia, kad perkame šią energiją, kurią norime užkardyti. Jeigu viceministras tai pasakė, o latviai ir estai pirks iš Rytų, tai ta energija pateks ir į mūsų rinką, nes latvių, estų ir mūsų rinkos yra bendros. Žiūrint, ką viceministras turi omenyje“, – Eltai teigė V. Poderys.

Komisijos pirmininko nuomone, Lietuvos pretenzijos dėl Astravo AE yra teisingos, o Baltarusijos energetikos viceministras, sakydamas, kad jos yra išgalvotos politikų – neteisus.

„Pretenzijos yra absoliučiai objektyvios, tarptautinės konvencijos tą patvirtino. Buvo tokia reguliuotojų darbo grupė iš daugelio šalių, dėl streso testo pasakė, kad tikrai yra problemų ir prašome tvarkytis. Jie (Baltarusija. – ELTA) pripažino, kad taip yra ir susitvarkys. Jie patys pripažino, kad yra (problemų. – ELTA). Su visa pagarba viceministrui, bet jis yra neteisus“, – Eltai sakė V. Poderys.

Kaip ELTA jau rašė, Baltarusijos energetikos viceministras M. Michadiukas sako, kad neva politizuotos Lietuvos pretenzijos dėl branduolinės kaimynystės su laiku nuslūgs – elektra iš Astravo AE tekės į Lietuvą, nes pirkti baltarusišką elektrą nėra gėdinga. Astravo AE paleidimas jau ne už kalnų, paleista jėgainė bus saugoma dronais, dar pridūrė viceministras.

„Niekada neatsisakėme dialogo su Lietuva, į visus klausimus, kuriuos mums pateikė, atsakėme. Visada kvietėme lietuvius į jėgainės statybos aikštelę, kvietėme dialogo įvairiais formatais“, – interviu Baltarusijos naujienų agentūrai BELTA sakė M. Michadiukas.

Visgi, pasak už Astravo AE projektą atsakingo viceministro, dialogas nepavyko, nes Astravo AE klausimas Lietuvoje yra pernelyg politizuotas.

Lietuva šiuo metu perka elektros energiją iš Baltarusijos, M. Michadiuko nuomone, taip bus ir toliau.
„Dėl Lietuvos pretenzijų: ši šalis šiandien perka baltarusišką elektros energiją. Tame nėra nieko gėdingo. Ekonomika viską sustatys į savo vietas“, – tikino jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)